c S
Dnevne novosti

Kotromanović: Hrvatska će pomoći Kosovskim sigurnosnim snagama na putu u NATO

14.12.2012 07:10 PRIŠTINA, 13. prosinca 2012.(Hina), Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je u četvrtak u Prištini kako Hrvatska podupire razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga i kosovska nastojanja za ulaskom u NATO savez izrazivši spremnost da hrvatske oružane snage prenesu svoja iskustva u potrebnoj prilagodbi i daljnjem razvoju kosovskih snaga.

Kotromanović je stigao u službeni posjet Prištini na poziv svog domaćina i bivšeg suborca, ministra sigurnosnih snaga Kosova Agima Cekua, kojemu je prenio spremnost za nastavak bilateralne suradnje i prenošenje hrvatskih iskustava na putu ka članstvu u NATO. Kotromanović je kazao da je zainteresiran za uspostavu mosta suradnje između dviju zemalja u području obrane, koji bi uključivao i suradnju u području obrazovanja te vojne industrije kako bi se Kosovske sigurnosne snage podigle na višu razinu. Dodao je da su se stručni timovi složili oko toga da se sastanu i detaljno izrade plan djelovanja, o čemu je danas potpisan sporazum između dviju zemalja.

Kako je priopćilo hrvatsko Ministarstvo obrane, potpisanim Godišnjim planom bilateralne obrambene suradnje za 2013. jasno se artikulira spremnost MORH-a i hrvatskih Oružanih snaga u pružanju stručne pomoći kosovskom obrambenom sektoru u prijenosu iskustva iz područja transformacije oružanih snaga kroz sastanke stručnjaka i školovanje pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu. Prema priopćenju, na sastanku dvojice ministara bilo je riječi o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i regiji, napretku dijaloga sa Srbijom, ulozi NATO-a i EU-a u stabilizaciji stanja, borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i krijumčarenja.

Kotromanović je također istaknuo da Hrvatska namjerava zadržati aktivnu ulogu u KFOR-u sve dok to bude potrebno u svrhu održive i trajne stabilnosti na Kosovu. Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, obje strane suglasile su se da Kosovske snage sigurnosti trebaju odigrati odlučujuću ulogu u osiguranju uvjeta kako bi kosovski Srbi stekli osjećaj da je njihova budućnost na Kosovu sigurna, navodi se u priopćenju ministarstva te dodaje kako su se dvojica ministara složila kako je potrebno da Kosovo nastavi s ispunjavanjem svih dogovorenih sporazuma između Prištine i Beograda, što je nužno za njegovu daljnju euroatlantsku perspektivu.

Kosovski ministar sigurnosnih snaga Ceku istaknuo je nakon sastanka da Kosovo i Hrvatsku povezuje i prošlost i budućnost te da će obje zemlje zajedno biti u Europskoj uniji i NATO-u, u mirovnim operacijama i zajedno doprinijeti jačanju mira i stabilnosti u regiji. Dodao je da je od hrvatskog kolege dobio potporu za bilateralnu suradnju, suradnju na regionalnoj razini i potporu kosovskom putu u NATO. Hrvatski ministar obrane posjetio je tijekom boravka na Kosovu hrvatski kontingent u sklopu KFOR-a, smješten u vojnom kampu Bondsteel kod Uroševca te se susreo sa zapovjednikom KFOR-a general bojnikom Volkerom Halbauerom, navodi se u priopćenju MORH-a.