c S
Dnevne novosti

Finski parlament u utorak ratificira hrvatski pristupni ugovor

17.12.2012 07:08 ZAGREB/HELSINKI, 16. prosinca 2012.(Hina), Finski parlament u utorak će odlučivati o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao dvadeseta zemlja od njih 27 koje to trebaju učiniti prije 1. srpnja 2013., a glasovanju će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Leko će u ponedjeljak otputovati u Helsinki, gdje će u utorak nazočiti glasovanju o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora tijekom plenarne sjednice finskog parlamenta (Eduskunta), a prije glasovanja sastat će se na radnom doručku s predsjednikom parlamenta Eerom Heinaeluomom.

Tijekom dana predviđeni su susreti predsjednika Sabora i s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom te visokim dužnosnicima finskog parlamenta. Finska je 20. članica EU koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor od njih 27. Ratifikaciju još nisu provele Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska i Slovenija.

U nekima od tih zemalja postupak je pri samom kraju poput Velike Britanije, gdje je završena procedura u donjem domu, zatim u Francuskoj i Belgiji. Dio preostalih zemalja čekat će na završno izvješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku.