c S
Dnevne novosti

Jovanović: svi kvalitetni znanstveni novaci bit će docenti

18.12.2012 07:20 ZAGREB, 17. prosinca 2012.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će svi znanstveni novaci, koji su to svojim radom i rezultatima zaslužili i za koje postoje kadrovske potrebe sveučilišta, iduće godine biti izabrani u zvanje docenta.

Znanstveni novaci bili su jedna od tema o kojima je govorio ministar Jovanović na današnjoj svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na kojoj je MZOS potpisao trogodišnje Pilot programske ugovore s javnim visokim učilištima. Istaknuo je da je nedavno svim institucijama u sustavu znanosti upućen dopis u kojem ih se poziva da prema jasno razrađenim kriterijima izvrsnosti predlože najbolje znanstvene novake (od njih ukupno oko 2500) od kojih će Ministarstvo odabrati 20 novaka za koja su osigurana dodatna sredstva u 2013.

Jovanović je napomenuo da je tim institucijama dodatno upućen dopis prema kojemu bi se dio znanstvenih novaka mogli zaposliti kroz sredstva koja se danas koriste za vanjsku suradnju, a to je oko 37 milijuna kuna, te da Ministarstvo priprema model prema kojem bi se 20 posto najboljih od onih koji bi izašli iz sustava zaposlilo uz sufinanciranje samih institucija. Ponovno je opovrgnuo tvrdnje da će u idućoj godini biti smanjena sredstva za znanstveno-istraživačku djelatnost i tehnologijski razvoj rekavši da će ona biti na ovogodišnjoj razini.

Kad je pak riječ o ukupnim ulaganjima u visoko obrazovanje, rekao je da ona rebalansom proračuna za ovu godinu iznose nešto više od dva milijuna i 781 tisuću kuna, a u 2013. godini planirano je nešto više od dva milijuna i 700 tisuća kuna, a od toga je za redovnu djelatnost Sveučilišta u Zagrebu osigurano nešto više od milijun i 255 tisuća kuna što je, dodao je, više od ukupnih izdvajanja za sve ostale javne visokoškolske ustanove u državi.

Ponovio je i da su ukupna sredstva za financiranje znanstveno-istraživačkih projekata, kao i budući model ugovornog financiranja znanstvene djelatnosti, u državnom proračunu za 2013. za nacionalne znanstvene projekte identična ovogodišnjim i iznose 110 milijuna kuna, a s obzirom na podatke iz rebalansa za 2012. ona će biti i veća. Napomenuo je da će se od tih 110 milijuna kuna, 35 milijuna kuna dodijeliti putem natječaja Hrvatske zaklade za znanost čim Hrvatski sabor imenuje Upravni odbor te institucije, što će se, vjeruje Jovanović, dogoditi u drugoj polovici siječnja iduće godine.

Ministar je istaknuo da će se time napokon, sukladno programu Vlade, pokrenuti novi ciklus nacionalnih znanstvenih projekta te zaključiti ciklus koji je trebao završiti još krajem 2009., a koji, ocijenio je, zbog neodlučnosti i nedjelotvornosti dosadašnjih ministara, traje već šestu godinu. S tim u vezi napomenuo je da su u 2014. predviđena bitno veća sredstva za Hrvatsku zakladu za znanost te da će se, dodatno, iznosom od 2,5 milijuna kuna financirati prvi nacionalni znanstveni centri izvrsnosti.

Kao neosnovane odbacio je sve navode iz Izjave o marginalizaciji humanističkih i društvenih znanosti te znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koju je na elektroničkoj sjednici održanoj 13. prosinca jednoglasno usvojila Dekanska konferencije Filozofskih fakulteta u Republici Hrvatskoj.

Dekani Filozofskih fakulteta u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci u Izjavi kritiziraju promjene koje predlaže MZOS u odnosu na zapošljavanje znanstvenih novaka, financiranje znanstvenih časopisa te model financiranja znanstvene djelatnosti i znanosti u visokom obrazovanju, a ministar Jovanović danas je odbacivši te navode najavio da će "to ovih dana potkrijepiti i konkretnim podatcima". MZOS i ministar osobno pak u potpunosti podržavaju stavove skupine 11 znanstvenika izražene u njihovu prošlotjednom apelu jer su sve mjere koje je u proteklih godinu dana Ministarstvo pokrenulo na polju znanosti idu upravo u smjeru stavova koji su oni istaknuli.