c S
Dnevne novosti

Finska ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU

19.12.2012 07:26 HELSINKI, 18. prosinca 2012.(Hina), Finski parlament Eduskunta u utorak je većinom glasova ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a glasovanju je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Finska je dvadeseta država od ukupno 27 članica EU-a koje trebaju ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja 2013., kad je predviđen ulazak Hrvatske u Uniju. Potporu hrvatskom pristupnom ugovoru u finskom parlamentu izrazio je 131 zastupnik vladajuće koalicije i dijela oporbe, protiv je bilo 34 zastupnika, od toga 32 zastupnika euroskeptične Stranke Finaca i dva zastupnika krajnje lijevice. Glasovanju je bio nazočan i predsjednik Sabora Leko, koga su zastupnici pozdravili pljeskom.

Prije glasovanja, Leko se sastao na radnom doručku s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinaeluomom, koji je glasovanje nazvao povijesnim trenutkom. Finska, rekao je Heinaeluoma, već godinama ima izvrsne odnose s Hrvatskom, koju je opisao kao prekrasnu zemlju vrijednih ljudi i otprilike istog broja stanovnika kao i Finska. Predsjednik finskog parlamenta naglasio je kako Europsku uniju vidi kao uniju jednakih. "Nadam se da će se i u budućnosti, nakon što Hrvatska postane članica, u EU čuti glas malih naroda", zaključio je Heinaeluoma.

Leko je nakon razgovora s finskim kolegom izjavio kako sa zadovoljstvom može zaključiti da između Hrvatske i Finske postoje prijateljski, partnerski odnosi. Dodao je kako je Hrvatska s finskog stajališta vjerodostojna i na dobrom putu. Leko je podsjetio na dobru političku suradnju između dvije zemlje, posebice na parlamentarnoj razini i to na prenošenju finskih iskustava u okviru parlamentarnog djelovanja u EU. "Može se puno više raditi na gospodarskom planu i razmjeni na području turizma, energetike a posebno znanosti", rekao je Leko.

Predsjednik Hrvatskog sabora razgovarao je i s predsjednicom velikog odbora finskog parlamenta Miapetrom Kumpula-Natri. Nakon glasovanja u parlamentu, Leko će se susresti i s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora finskog parlamenta Timom Soinijem, zatim s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom te s članovima finsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Finska je 20. članica EU-a koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor od njih ukupno 27. Ratifikaciju još nisu provele Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska i Slovenija.

U nekima od tih zemalja postupak je pri samom kraju poput Velike Britanije, gdje je završena procedura u donjem domu, zatim u Francuskoj i Belgiji. Dio preostalih zemalja čekat će na završno izvješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku. Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU u finskom parlamentu jedan je od događaja koji potvrđuju vrlo dobre političke odnose dviju zemalja i snažnu potporu Finske pristupu Hrvatske Uniji. Finska je imala vrlo aktivnu ulogu u transformacijskim procesima u Hrvatskoj. Sudjelovala je u modernizaciji hrvatskog pravnog sustava i značajan je partner Hrvatskoj i u twinning projektima.

Hrvatsku godišnje posjeti blizu 30.000 finskih turista. Tadašnja finska predsjednica Tarja Halonen posjetila je Hrvatsku u rujnu 2009., a u travnju 2010. u Finskoj je boravila bivša predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor. U svibnju 2011., Finsku je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a u svibnju ove godine i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Tada su se Milanović i njegov finski domaćin, predsjednik vlade Jyrki Katainen, osvrnuli i na poslovanje finske tvrtke Patria i na sumnje u nelegalne poslove prilikom prodaje njezinih borbenih vozila hrvatskoj vojsci, pri čemu su zaključili da je riječ o pravosudnom, a ne političkom pitanju. Katainen je tada u razgovoru s Milanovićem upozorio na potrebu nastavka reforme pravosuđa i poboljšanja ulagačke klime u Hrvatskoj. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Helsinkiju je boravila krajem studenoga.