c S
Dnevne novosti

Grčić: ogroman pomak u korištenju fondova EU-a

20.12.2012 07:18 ZAGREB, 19. prosinca 2012.(Hina), Potpredsjednik hrvatske vlade Branko Grčić rekao je u srijedu u Zagrebu da je Hrvatska ove godine napravila ogroman pomak u korištenju europskih fondova, ali da će sljedeća godina biti puna izazova jer će s ulaskom u Europsku uniju na red doći korištenje puno većih sredstava.

"Mi smo ove godine zaista napravili ogroman pomak u korištenju europskih fondova, negdje s 37 posto ugovorenih sredstava na početku godine došli smo na 60 posto ukupne alokacije, sada pri kraju 2012. Praktički, po prvi put otkad IPA program postoji mi smo u ovoj godini uspjeli ugovoriti cijelu godišnju alokaciju", rekao je Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a. Po podacima, Hrvatska je 2011. ukupno ugovorila 250 milijuna eura što je 37,4 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a ukupno je isplaćeno IPA sredstava u vrijednosti 127 milijuna eura, odnosno 19 posto u odnosu na dodijeljena sredstva.

Ove je godine ukupno ugovoreno 398 milijuna eura, odnosno 59,5 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a ukupno je isplaćeno 220 milijuna eura odnosno 32,9 posto u odnosu na dodijeljena sredstva. Što se tiče promjena u 2012., ugovoreno je 148 milijuna eura, a isplaćeno sredstava u iznosu 93 milijuna eura. Grčić je izrazio nadu da će Hrvatska i sljedeće godine biti jednako tako uspješna, kazavši da sada na red dolaze strukturni fondovi. "Tu su novci jako veliki i bit će potreban veliki trud da se 450 milijuna eura sljedeće godine te 1,1 milijarda u svakoj idućoj godini asporbira. Radimo intenzivno na što boljoj pripremi", kazao je Grčić. Taj rad, pojasnio je, uključuje jačanje administrativnih kapaciteta i pripremu projekata.

Oko 800 ljudi trenutno radi u sustavu, a do kraja ožujka sljedeće godine trebalo bi ih biti oko tisuću. Osim toga, provode se vrlo intenzivni edukacijski procesi. Grčić je naglasio da je ove godine došlo do uspostave nove podjele Hrvatske na statističke regije čime je ostvareno niz koristi, od kojih i ušteda veća od 300 milijuna eura u razdoblju 2014.-2020. za potrebe osiguranja nacionalnog sufinanciranja EU projekata. Govoreći više pojedinačno, ministar je kazao da je u okviru prvog potprograma Priprema projekata za EU fondove njegovo ministarstvo poduprlo pripremu 32 projekta čija je procijenjena vrijednost u razradi investicijskog ciklusa 4,3 milijarde kuna.

U okviru projekta Integralni razvoj lokalne zajednice financirana su i završena 74 infrastrukturna projekta, te 115 njih na potpomognutim područjima. Potporu je dobio i projekt Hrvatski otočni proizvod kao i edukativno-informacijske aktivnosti o EU fondovima. Grčić je također naglasio da će se sljedećih godina što je moguće više javnih projekata financirati iz EU fondova. "Mi ćemo morati rebalansirati proračun, vjerojatno u prvom kvartalu 2013.

Uštede ćemo tražiti u različitim stavkama, ali je sigurno da će jedan dio investicijskih projekata bio korigiran. Ono što je posebno važno je da se restrukturiraju izvori financiranja na način da se u što većoj mjeri koriste EU fondovi za financiranje i, ako je moguće, sredstava razvojnih banaka", dodao je. Ministar Grčić rekao je da je kroz sve generacije pretpristupnih fondova Hrvatskoj bilo na raspolaganju oko milijarde eura, od čega je povukla oko 67 posto, što su odlični rezultati, pogotovo u svjetlu činjenice da kroz svo to vrijeme nije morala ništa uplatiti u europski proračun.