c S
Dnevne novosti

Ukrajina želi što prije potpisati sporazum o pridruživanju s EU

20.12.2012 07:12 ZAGREB/KIJEV, 19. prosinca 2012.(Hina), Ukrajina je zainteresirana za skoro potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom budući da će to otvoriti put za stvaranje zone slobodne trgovine i uvođenje europskih standarda, javila je u srijedu novinska agencija Ukrinform.

Predsjednik Verhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Volodimir Ribak izjavio je to u utorak na sastanku s bivšim poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim i bivšim predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom.

"Trebamo uvesti eeuropske standarde što je prije moguće", rekao je Ribak dodajući da posebnu pozornost treba posvetiti zoni slobodne trgovine, koja može biti uspostavljena nakon potpisivanja sporazuma. Sadašnja faza odnosa između EU-a i Ukrajine je posebice važna, smatra Ribak.

"Cijenimo rast pozornosti EU-a u pitanjima daljnjeg razvoja suradnje s našom državom." On je rekao da Ukrajina smatra zaključke ministara vanjskih poslova EU-a o Ukrajini, koji su usvojeni 10. prosinca, kao i rezoluciju Europskog parlamenta od 13. prosinca o stanju u Ukrajini, "znakom da EU zagovara daljnje produbljivanje bilateralnih odnosa kroz potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom.