c S
Dnevne novosti

Ranko Ostojić: do petka rezultati unutarnje kontrole o praćenju novinara

20.12.2012 07:24 ZAGREB, 19. prosinca 2012.(Hina), Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je izrazio uvjerenje da će do petka biti poznati rezultati unutarnje kontrole vezano uz provjeru navoda o praćenju i izlistu telefonskih razgovora novinara i glavnog državnog odvjetnika.

"Moja je obveza bila da će unutarnja kontrola izvršiti provjeru navoda koji su objavljeni u jednom dnevnom listu. Vjerujem da ćemo do petka imati rezultate unutarnje kontrole. Ono što načelno mogu reći je da takav način postupanja - da se pravdate eventualno nalogom državnog odvjetnika i da onda radite što vas je volja - u jednom demokratskom društvu ne može biti prihvatljiva", kazao je ministar Ostojić u intervjuu Media servisu. Ministar Ostojić ponovio je, nakon objave Registra branitelja, da treba razlikovati one koji su doista bili na fronti od onih koji su se "uvukli" na taj spisak. "Sada je prilika da kroz raščišćavanje Registra to možemo svi zajedno vidjeti", dodao je.

Ponovio je i da branitelji ne moraju strahovati pri prelasku granice. Govoreći o radu MUP-a tijekom protekle godine, Ostojić je ocijenio da su pronašli kako je sustav inficiran ljudima koji su spremni odavati profesionalne tajne. "Bilo bi krivo reći da u policiji ne postoje ljudi koji kvalitetno odrađuju svoj posao i da sve što sam zatekao ne valja, ali previše je stvari koje tako više ne mogu dalje", kazao je i naglasio kako je snaga sustava upravo u tome da su sposobni ući u trag onima koji ruše ugled i dostojanstvo policije kako se takve stvari više ne bi ponavljale. Riječ je o slučajevima prodaje informacija krim-miljeu, istrage zbog lažnih diploma i sličnih. Dodao je i kako je u MUP-u bilo prostora za štednju.

"MUP nije rastrošan i puno toga smo uspjeli srezati", kazao je i dodao da se on prvi mora ponašati štedljivo što i čini, pa je 'skresan' broj službenih automobila. Pazi se i na papir i druge stvari te nastojimo pronaći prostor koji neće ugroziti najvažnije, a to je da policajci na terenu budu potpuno opremljeni, kao i oni koji su direktno u sučeljevanju s krim-miljeom, a ne da je obrnuto, kao što je prije bila praksa - da vrh ima sve, a ne primjećuje što se dešava u policijskoj postaji, kazao je Ostojić. Situacija je teška i policija trpi krizu, ali efikasnost nije pala, ocijenio je. Potvrdio je da će policajci nositi POS uređaje od 1. siječnja, kad stupa na snagu Prekršajni zakon prema kojem će se prometne kazne moći naplaćivati na licu mjesta ili karticama.

Dodao je da su od rujna krenuli s pilot-projektom i naplatili više od 500 tisuća kuna na taj način. "To nije praksa samo u Hrvatskoj, tako se radi i u mnogim drugim zemljama", dodao je. Ostojić se osvrnuo i na pronalazak posmrtnih ostataka Antonije Bilić i rekao kako je utvrđeno da propusta u istrazi za vrijeme mandata prethodne vlasti nije bilo. "Naša interna kontrola je utvrdila da je policija postupala sukladno svim policijskim pravilima, zajedno s HGSS-om", rekao je i dodao kako je napravljeno sve "po zanatu", a i svi su bili visoko motivirani da pronađu tijelo.

Ministar Ostojić rekao je i da do petka očekuje rezultate postupanja policije nakon utakmice Zelina-Hajduk. Još je jednom ponovio da zaštitu zbog toga nema, ali da je ima otprije. "Neki zločesti su krenuli s pričom da odjednom, radi te utakmice, imam zaštitu od Torcide. Nije pošteno prema Torcidi generalizirati i reći da oni prijete ministru unutarnjih poslova ili njegovoj obitelji", rekao je ostojić dodajući da zaštitu ima od prije.