c S
Dnevne novosti

Srbija: Pripremljena platforma za Kosovo, čeka se riječ parlamenta

20.12.2012 07:10 BEOGRAD, 19. prosinca 2012.(Hina), Dokument koji su najviši srbijanski dužnosnici usuglasili kao temeljno stajalište državne politike za pregovore o rješenju problema Kosova još nije službeno poznat, ali su se u srbijanskim medijima pojavile različite spekulacije u kojima je zajednička samo jedna konstanta - Srbija ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova.

Dokument, koji su potkraj prošlog tjedna usuglasili predsjednik, premijer, vicepremijeri i predsjednik parlamenta te šef vladina ureda za Kosovo naći će se u četvrtak na dnevnom redu parlamenta. Kako u srijedu prenose neki mediji, jedno od navodnih rješenja je da državni vrh za sjever Kosova predviđa autonomiju nalik statusu kakav ima entitet Republika Srpska (RS) u Bosni i Hecegovini (BiH).

U iščekivanju parlamentarne rasprave, zastupnici su, slijedeći medijske spekulacije, taj prijedlog prokomentirali različito - od ocjena da je ideja dobra, a rješenje malo vjerojatno, do tvrdnji kako bi takav status sjevera bio stalni izvor nestabilnosti. Predsjednik Tomislav Nikolić u ponedjeljak je, tvrde mediji, upoznao veleposlanike Rusije, Kine i Velike Britanije te šefa Delegacije Europske unije (EU) u Srbiji Vincenta Degerta s "postignutim napretkom u izradi državne platforme za rješavanje pitanja Kosova i Metohije".

Samo dan kasnije slijedila je reakcija iz ureda kosovske predsjednice Atifete Jahjaga da platforma Srbije nije "ni legalan niti legitiman dokument" te da je smetnja dijalogu Beograda i Prištine. "Prijedlog Srbije nije legalan, niti legitiman jer se odnosi na teritorij druge, neovisne i suverene države. Taj prijedlog predstavlja zapreku i procesu dijaloga koji se vodi u Bruxellesu uz posredovanje EU i potporu SAD", ocijenio je glasnogovornik predsjednice Kosova Arber Vlahiu.

Međutim, šef Delegacije EU Vincent Degert ustvrdio je u programu Radio-televizije Srbije (RTS) da platforma nije "finaliziran dokument" i odbio ga je detaljnije komentirati, uz ocjenu da "u njemu ima stvari koje idu u pravom smjeru i nekih koje su teže". "To nije finaliziran dokument, o njemu će se tek raspravljati. U sljedećim tjednima se mogu očekivati komentari", rekao je Degert u povodu sastanka na kojem je srbijanski predsjednik Nikolić predstavio platformu nekolicini diplomata.

Degert je naglasio da se prva verzija platforme "u ovom trenutku dijeli određenom broju ljudi u Beogradu" kako bi se razmijenila mišljenja o tom dokumentu. "Pogledali smo platformu i ne bih sada ulazio u detaljnu analizu svega toga, ali jasno je da postoje neke stvari za koje držimo da idu u pravom smjeru, a postoji i nešto što je teže", rekao je šef delegacije EU Degert u programu RTS. Veleposlanici koji su imali uvid u platformu državnog vrha Srbije nisu se očitovali o dokumentu koji će se sutra naći na dnevnom redu Skupštine Srbije.