c S
Dnevne novosti

Vlada: 2013. s europskim propisima uskladit će se 107 zakona

21.12.2012 07:26 ZAGREB, 20. prosinca 2012.(Hina), Vlada je na sjednici, posljednjoj u ovoj godini, utvrdila Program za preuzimanje pravne stečevine EU s planom usklađivanja za 2013., po kojemu bi se iduće godine s europskim propisima trebalo uskladiti 107 zakona, 191 podzakonski akt i 63 provedbene mjere.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknula je da je donošenje tog plana jasan znak da je Hrvatska spremna funkcionirati kao punopravna članica EU, budući da sve članice donose planove te vrste. Izvijestila je da je svih 10 zadaća iz europskog monitoringa u proceduri, te da će se sve točke predviđene revidiranim akcijskim odraditi do 31. siječnja.

Vlada je utvrdila i godišnji plan normativnih aktivnosti za sljedeću godinu te prijedlog strategije procjene učinaka propisa za iduće tri godine, s ciljem razvoja kvalitetnijeg zakonodavstva, koje će zadane ciljeve ostvarivati uz manje troškove.

Vlada iduće godine namjerava donijeti 72 propisa, od kojih 61 podliježe procjeni učinaka, a potpredsjednik Vlade Neven Mimica naglasio je da se postupkom procjene pojačava predvidivost zakonodavnog postupka i osigurava uključivanje javnosti u raspravu o tome što uopće treba i na koji način propisati.

Kao jedan od ciljeva strategije naveo je stručno osposobljavanje državnih službenika, ističući da "za novo i bolje zakonodavstvo treba nova uprava".