c S
Dnevne novosti

GONG: regulirati načine podrške glasovanju osoba lišenih poslovne sposobnosti

24.12.2012 07:20 ZAGREB, 21. prosinca 2012.(Hina), Izmjenama Zakona o registru birača omogućeno je da osobe lišene poslovne sposobnosti prvi puta glasuju na izborima, no treba učiniti sve kako to ne bi ostalo samo "mrtvo slovo na papiru" te regulirati specifične načine podrške kako bi mogli glasovati već na lokalnim i izborima za Europski parlament u svibnju iduće godine, istaknuto je na konferenciji za novinare udruge GONG i Udruge za samozastupanje.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom rekla je da predstoji uklanjanje preostalih prepreka u okolini kako bi osobe s invaliditetom uistinu mogle uživati pravo za koje su se izborile. Po njezinim riječima predstoji da se u Obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva o načinu glasovanja - birača s invaliditetom, nepismenih birača te birača koji ne mogu pristupiti na glasačko mjesto, reguliraju specifični načini podrške.

Pozdravila je činjenicu da su u Zakonu o registru birača, koje je Hrvatski sabor usvojio 14. prosinca uvaženi prijedlozi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, udruga osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama i Udruge GONG čime su, kako je rekla, stvoreni zakonski preduvjeti da i ta kategorija osoba s invaliditetom ostvari pravo na sudjelovanje u političkom i javnom životu. Donošenjem Zakona o registru birača omogućeno je da oko 16.000 osoba s invaliditetom, uglavnom s intelektualnim i mentalnim teškoćama, uz podršku sudjeluju u društvenom i političkom životu čime se dokida dosadašnja diskriminatorna praksa uskraćivanjem jednog od temeljnih ljudskih prava - biračkog prava tim osobama, kazala je Slonjšak.

Dodala je da je Ministarstvo uprave, kao predlagatelj zakona, uz podršku Ministarstva socijalne politike ratificiralo Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom čime se Hrvatska pridružila Austriji, Italiji, Španjolskoj, Finskoj, Švedskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji koje su već omogućile puno ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u izbornom procesu ravnopravnom s ostalim građanima.