c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: "Novi model financiranja i uvjeti ugovaranja primarne zdravstvene zaštite"

24.12.2012 07:18 ZAGREB, 21. prosinca 2012.(Hina), Okrugli stol na temu "Novi model financiranja i uvjeti ugovaranja primarne zdravstvene zaštite" održan je u Tribinama Grada Zagreba na kojem se raspravljalo o prijedlogu novog modela financiranja i iznalaženje rješenja o kojem je moguć konsenzus svih dionika i zainteresiranih strana.

Na okruglom stolu, kojeg je organizirala udruga Organizacija i ekonomika medicinskih struka – OEMS, sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), predstavnici Udruge pacijenata, Udruge liječnika obiteljske medicine i Ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba.

Pomoćnica ravnatelja HZZO-a, Dubravka Duliba Pezelj podsjetila je da je do sada, među ostalim, izmijenjena osnova ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, uveden dijagnostičko-terapijski postupak (DTP) u laboratorijsku dijagnostiku, pokrenut pilot projekt grupne prakse, ugovoreni pilot projekti s timovima palijativne skrbi u domovima zdravlja te uvedena obveza sudjelovanja liječnika na sastancima u područnim uredima HZZO-a.

Dodala je da je model financiranja i ugovaranja primarne zdravstvene zaštite financijski instrument provođenja zdravstvene politike te da postoji tendencija povećanja broja jedinica plaćanja (postupak, slučaj, "glava"), naglasivši da HZZO još uvijek nema promotivnu strategiju predstavljanja novog modela financiranja.

Sudionici su se složili da je glavni problem liječnika primarne zdravstvene zaštite DTP, čije trenutne cijene su predstavnici liječnika obiteljske medicine ocijenili neadekvatnima. Smatraju da je obveza lokalne samouprave sufinanciranje i opremanje ordinacija opće medicine.

Osvrnuvši se u jednome djelu rasprave na nedavnu aferu "Hipokrat", svi sudionici složili su se da je potrebno smanjiti koruptivni potencijal koji postoji u suradnji liječnika i predstavnika farmaceutske industrije. Najavljene su buduće javne rasprave i informiranja javnosti o novom modelu financiranja primarne zdravstvene zaštite.