c S
Dnevne novosti

Haaški sud u 2013. godini

24.12.2012 07:14 ZAGREB, 22. prosinca 2012.(Hina), Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u 2013. godini, pretposljednjoj godina svoga rada i godini u kojoj počinje raditi tzv. rezidualni mehanizam suda, još će uvijek voditi nekoliko prvostupanjskih postupaka - bivšim vođama bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću optuženima za genocid u BiH te bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, a trebao bi izreći i četiri nepravomoćne presude te tri pravomoćne.

Haški je sud dosada dovršio postupke protiv 130 od 161 optužene osobe. Za ožujak je planirano izricanje presuda u predmetima "Prlić i ostali" i "Stanišić i Župljanin", a u srpnju bi se trebala objaviti i presuda vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju optuženom za progon i druge ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, te za progon vojvođanskih Hrvata. Za Šešelja je tužiteljstvo tražilo kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj. Za njih je tražilo kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik banjalučkog centra službe sigurnosti Stojan Župljanin optuženi su za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva s područja Bosanske krajine i tužiteljstvo je za njih tražilo kazne doživotnog zatvora.

U postupku protiv vođa srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovice Stanišića i Franka Simatovića, optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH za kraj siječnja najavljene su završne riječi a i ta se presuda očekuje ove godine. Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Karadžiću za genocid u BiH u tijeku je izvođenje dokaza obrane, a na suđenjima generalu Mladiću i bivšem predsjedniku tzv. RSK Hadžiću tužitelji izvode svoje dokaze. Suđenja Mladiću i Hadžiću ujedno su i dva suđenja koja neće biti dovršena do 31. prosinca 2014. godine, roka do kojeg ICTY, prema odluci Vijeća sigurnosti UN-a, mora dovršiti svoje postupke. Objavljivanje prvostupanjske presude Hadžiću planirano je za prosinac 2015. godine, dok će presuda Mladiću biti objavljena tek 2016. godine.

U žalbenom postupku su četiri predmeta. Pravomoćna presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću osuđenom na 27 godina zatvora zbog opsade Sarajeva i raketiranja Zagreba očekuje se u ožujku sljedeće godine, a u listopadu 2013. godine žalbeno vijeće trebalo bi objaviti presudu u predmetu protiv srbijanskog policijskog generala Vlastimira Đorđevića, osuđenog na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima počinjenim 1999. U prosincu 2013. očekuje se i presuda žalbenog vijeća u predmetu "Šainović i drugi" u kojem su za ratne zločine protiv kosovskih Albanaca na kazne zatvora od 15 do 22 godine zatvora osuđeni bivši premijer SR Jugoslavije Nikola Šainović, zapovjednici Jugoslavenske armije Nebojša Pavković i Sreten Lukić, bivši zapovjednik jugoslavenske vojske Dragoljub Ojdanić i general Vladimir Lazarević.

U predmetu "Popović i drugi" pravomoćna presuda očekuje se u srpnju 2014. godine. Za genocid u Srebrenici sedmorica vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba osuđena su na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora koji su zaradila dvojica - obavještajni časnik vojske bosanskih Srba Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara.

U predmetima "Haradinaj" u kojemu su oslobođena trojica zapovjednika OVK svake odgovornosti za zločine nad neistomišljenicima i "Tolimir" u kojem je zbog genocida u Srebrenici na doživotnu kaznu zatvora osuđen general Zdravko Tolimir, pomoćnik bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja još nije poznato hoće li biti uložene žalbe. Za očekivati je da se do 31. prosinca 2014. godine neće završiti žalbeni postupci u predmetima "Prlić", "Stanišić i Župljanin", "Šešelj", "Karadžić", "Mladić" i "Hadžić" i oni će biti predani tzv. rezidualnom mehanizmu suda koji će dovršiti taj posao i koji počinje s djelovanjem 1. srpnja sljedeće godine.