c S
Dnevne novosti

Uskoro protokol između BiH i Srbije o ratnim zločincima

27.12.2012 07:16 SARAJEVO, 26. prosinca 2012.HinaMinistar pravosuđa Srbije Nikola Selaković izjavio je u srijedu kako očekuje da će uskoro biti potpisan protokol o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina između srbijanskog i bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva.

Selaković koji je u Banjoj Luci boravio u sastavu visokog izaslanstva srbijanske vlade novinarima je kazao kako Srbija već odavno ima takav protokol s Hrvatskom, a potpisivanjem sličnog dokumenta i s BiH uslijedila bi bolja i učinkovitija razmjena dokaza te brže procesuiranje slučajeva ratnih zločina.

"Jedni drugima ćemo ukazati na stvari koje je potrebno procesuirati", kazao je Selaković dodajući kako će razmjena dokaza pomoći i da se utvrdi "je li netko skloniji politički ili pravnički motiviranom" kažnjavanju počinitelja ratnih zločina.

Protokol koji se trenutačno finalizira ne predviđa uzajamno izručenje osumnjičenih za ratne zločine nego samo razmjenu dokaza te moguće ustupanje predmeta pod uvjetom da se s tim suglase i žrtve.

Najavu potpisivanja takvog protokola između BiH i Srbije podupro je i glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz.

Srbijanski ministar pravosuđa u srijedu je ustvrdio kako je Posebno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu do sada uradilo dobar posao na procesuiranju ratnih zločina te kako je to činilo oslobođeno bilo kakvih političkih utjecaja.

"S punim pravom očekujemo da i drugi slijede naš primjer, da zločini bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost trebaju biti procesuirani i kažnjeni", kazao je Selaković.