c S
Dnevne novosti

SAD je protiv trgovine teritorijem Kosova

28.12.2012 07:10 BEOGRAD, 27. prosinca 2012.(Hina), Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby rekao je u četvrtak u intervjuu da Srbija treba izabrati dobru taktiku i nastaviti putem ka Europskoj uniji, ali i istodobno upozorio da trgovine teritorijem Kosova neće biti.

U intervjuu Večernjim novostima Kirby je istaknuo da "rješavanje kosovskog problema napreduje". "Rješavanje kosovskog problema napreduje i volio bih da srpska vlada nastavi tim putem koji donosi rezultate, jer je u politici, najvažnije izabrati dobru taktiku", izjavio je američki veleposlanik i ohrabrio državni vrh Srbije da ustraje u dosadašnjoj politici.

"Mislimo da trebate postići rješenje za Kosovo i nastaviti ka Europskoj uniji jer je to najbolje za vas. Zadovoljan sam kad vidim da predsjednik (Tomislav) Nikolić, premijer (Ivica) Dačić i prvi potpredsjednik vlade (Aleksandar) Vučić pričaju o budućnosti, ne samo o prošlosti", rekao je Kirby.

Američki veleposlanik nije želio komentirati platformu za Kosovo koju je prošli tjedan predstavio predsjednik Nikolić, uz obrazloženje da "taj dokument nije službeni".Istodobno, Kirby je naglasio kako Sjedinjene Države nikad nisu tražile da Srbija prizna neovisnost Kosova. "Nismo rekli da želimo da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. Prijatelji mogu ne usuglasiti se oko nečega, ali s ovom vladom imamo dobru i otvorenu komunikaciju", rekao je.

Objašnjavajući zašto SAD ustraje protiv podjele Kosova i promjene granica na Balkanu, američki je veleposlanik istaknuo da su se granice u Europi mnogo mijenjale i da je "najbolje da to prestane". "Ako sada to učinite s Kosovom, postavlja se pitanje zašto ne i negde drugdje... i gdje će biti kraj tome? To je (Pandorina) kutija koju radije ne bismo otvarali", naglasio je veleposlanik Kirby.