c S
Dnevne novosti

ICTY zatvara urede u Zagrebu i Prištini

02.01.2013 07:12 ZAGREB, 31. prosinca 2012.(Hina), U skladu sa strategijom okončanja rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, uredi ICTY-a u Zagrebu i Prištini bit će zatvoreni 31. prosinca, dok će uredi u Beogradu i Sarajevu i dalje nastaviti s radom, priopćeno je u ponedjeljak iz Haaškog suda.

Predsjednik ICTY-a Theodor Meron pohvalio je rad djelatnike oba ureda i izjavio: "Zahvalan sam djelatnicima oba ureda koji su proteklih godina radili krajnje predano i pružali neophodnu podršku radu Suda." Uredi su imali dvostruki mandat - jedan je bio da predstavljaju Sud u javnosti u zemljama u kojima djeluju i da uspostave kontakte sa zajednicama na koje se odnosi rad Suda, a drugi da djeluju kao veza između ICTY-a i nacionalnih vlasti u vezi s predmetima i drugim pitanjima.

Uredi su aktivno surađivali s organizacijama civilnog društva, nevladinim udrugama, žrtvama, predstavnicima sredstava javnog informiranja, pravnim stručnjacima i širom javnošću kako bi pružile točne informacije o radu i dostignućima ove institucije. Aktivnosti su uključivale bilateralne sastanke, sudjelovanja na konferencijama, seminarima i radionicama, kao i distribuciju promotivnih materijala. Od svog osnivanja, ICTY je imao šest ureda u zemljama bivše Jugoslavije.

Prvobitno su bile uspostavljene kao ispostave Tužiteljstva ICTY-a sa sjedištima u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banja Luci i Skoplju. Početkom 2000., uredima u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banjoj Luci i Skoplju pridružena je i komponenta tajništva, prvenstveno kako bi obavljala funkcije u vezi s komuniciranjem i informiranjem javnosti. Uredi u Skoplju i Banjoj Luci zatvorene su 2004., odnosno 2007. Tužiteljstvo je povuklo svoje osoblje iz ureda u Prištini 2006., a iz Zagreba 2010.