c S
Dnevne novosti

Mimica: Više razloga za vjerovati u slovensku ratifikaciju

07.01.2013 07:22 ZAGREB, 5. siječnja 2013.(Hina), Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako misli da postoji više razloga za vjerovati da će Slovenija ratificirati Ugovor o pristupanju RH u EU kako bi Hrvatska 1. srpnja ove godine postala članicom EU, nego u to sumnjati.

"Imamo još vremena, ne puno, ali ga imamo, da pokušamo do kraja izargumentirati sve ono što je vezano za dovršetak procesa ratifikacije u Sloveniji. Znači za izargumenitrati bilo bilateralno, bilo u europskim okvirima, da je Hrvatska praktički sve napravila što je potrebno i da argumenti koji bi išli eventualno protiv završetka ratifikacije u Sloveniji ne stoje", naglasio je Mimica. Podsjećajući kako još sedam zemalja treba ratificirati hrvatski sporazum o pristupanju, Mimica je kazao kako Slovenija ima "najčvršće i najkonkretnije zahtjeve ili najkonkretnije poluge kojima može utjecati na dinamiku i proces hrvatskog pristupnog ugovora, koliko god su argumenti i razlozi nevezani uz sam sadržaj europskog zakonodavstva i sadržaj obveza koje je Hrvatska prihvatila u svom ugovoru o pristupanju".

Prisjećajući se Hrvatskog puta prema EU Mimica je kazao kako se svašta događalo drugačije od onog što smo planirali, dodavši međutim kako smo danas definitivno došli do samih vrata EU koja nisu zaključana. Mimica je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija prokomentirao i žestoku reakciju javnosti na nedavno povećanje plaća nekim državnim dužnosnicima, rekavši kako prihvaća da ta tema možda nije na pravi način iskomunicirana s javnošću. "Ovo nije generalno povećanje plaća državnim dužnosnicima ili povećanje njihovog broja nego čak i smanjenje, ali jednu veliku sliku uređivanja stanja u agencijama nismo na pravi način objasnili javnosti", kazao je ponovivši kako se radi o povećanju plaća za desetak rukovodećih dužnosnika u zavodima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te zapošljavanje, a ne o generalnom povećanju plaća državnim dužnosnicima.

"To je treći i završni čin jedne veće akcije uređivanja stanja u svim agencijama. Mi smo agencije podijelili na tri skupine - male, velike i srednje - i za svaku od tih skupina smo uređivali plaće na način da smo ih u pravilu spuštali", rekao je Mimica dodavši međutim kako se za tri-četiri najveće, s najvećim pogonom i koje rade vrlo odgovoran posao, reklo da plaće njihovim rukovoditeljima moraju biti bar na razini zamjenika ministra. Kad se gleda u cjelini, ustvrdio je, u agencijama će izdaci za plaće biti znatno manji nego do sada. Građanima je pak poručio da će ova godina biti teška jer ćemo u njoj dostići dno i najniže točke gospodarskog pada ali i godina u kojoj će se početi osjećati da smo se, dodirnuvši tlo, uspjeli odraziti prema gore i prema popravljanju stanja.