c S
Dnevne novosti

Pusić: članstvo u EU ima stabilizirajući učinak u regiji

08.01.2013 07:16 MOSTAR, 7. siječnja 2013.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je da će članstvo Hrvatske u EU imati stabilizirajući učinak na zemlje regije izražavajući spremnost pomoći vlastima zemalja u regiji kroz stečena iskustva u procesu pregovaranja s EU.

U posebnoj izjavi za bilten Europlus u izdanju Uprave za europske integracije (DEI) BiH koji je dostavljen medijima, ministrica Pusić je istaknula da bi sve zemlje regije trebale imati na umu prednosti koje donosi članstvo u EU. "Članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji svakako je jedan od čimbenika stabilnosti regije, a ponajviše za naše prve susjede.

Na kraju, nije važno koliko proces pristupanja traje, već kakva se preobrazba u društvu provodi. Sve zemlje u regiji imaju pred sobom europsku budućnost, na njima je da je prihvate i iskoriste", napisala je u komentaru ministrica Pusić. Dodala je da Hrvatska posredstvom Centra izvrsnosti, kroz koji prenosi stečena iskustva i znanja u procesu proširenja, može ponuditi svojevrsnu "knjigu uputstava" za zemlje regije o iskustvima vođenju pregovora s EU.

"Stečeno znanje želimo prenositi drugim zemljama, jer ne samo da imamo specifična znanja, nego u isto vrijeme niko bolje ne poznaje stanje, mentalitet i društva u regiji. S obzirom da imamo 'proizvod' koji nema niti može imati neko drugi, vjerujemo da je iznimno važno da ga podijelimo sa zemljama u regiji, jer je u našem najdubljem nacionalnom i državnom interesu stabilna i prosperitetna regija", istaknula je hrvatska šefica diplomacije.

Dodale je i da se od Hrvatske najviše zahtijevalo u procesu pregovaranja s EU od svih drugih zemalja koje su ranije pristupile uključujući poglavlje o pravosuđu što smatra iznimno korisnim za Hrvatsku. "Sve su ove promjene zapravo u korist Hrvatske jer ćemo biti pripremljeniji od bilo koje druge članice, ne samo kad su ulazile, nego čak i sada kad su neke od njih 'stare' članice", ocijenila je Pusić.