c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon: Asadov govor "ne pridonosi rješenju"

08.01.2013 07:08 NEW YORK, 7. siječnja 2013.(Hina/AFP), Glavni tajnik UN Ban Ki-moon smatra da nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "ne pridonosi rješenju koje bi moglo okončati strašne patnje sirijskog naroda", rekao je u ponedjeljak Banov glasnogovornik Martin Nesirky.

Ban je "razočaran" jer je u govoru "odbačen najvažniji čimbenik Ženevske deklaracije... politička tranzicija i uspostava prijelazne vlade sa svim izvršnim ovlastima, koju bi činili predstavnici svih Sirijaca", rekao je Nesirky.

Ban i izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi "nastavljaju raditi u cilju postizanja političkog rješenja sukoba", uključujući i održavanje "slobodnih i poštenih izbora pod okriljem UN-a", dodao je.

"Sad je, više nego ikad, presudno i hitno da se međunarodna zajednica ujedini kako bi pomogla sirijskom narodu u izgradnji, čim prije bude moguće u 2013., nove i demokratske Sirije u kojoj će se na odgovarajući način štititi prava svih skupina i manjina", zaključio je Nesirky.