c S
Dnevne novosti

IPA projekt suzbijanja seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece

09.01.2013 07:14 DUBROVNIK, 8. siječnja 2013.(Hina), U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je predstavljen projekt IPA 2009. - "Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece, te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta.

Projekt financira Europska unija, a provodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a na konfereciji za novinare u Dubrovniku predstavili su ga Andrew Bailey, stalni Twinning savjetnik zemlje partnera policije Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, predstavnici Ravnateljstva policije Renata Odeljan i Renato Grgurić te Anita Matana iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Kako je istaknuto, u sklopu ovog projekta planirano je opremanje posebno prilagođenim namještajem 45 prostorije za obavljanje intervjua s djecom - žrtvama te vrste kaznenih djela na području svih policijskih uprava. U tu su svrhu već opremljeni potrebni prostori u policijskim postajama Dubrovnik i Metković.

Također izradit će se protokoli o postupanju kod prijavljivanja seksualnih kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika, izradit će se standardi operativnih postupaka policije pri istraživanju seksualnih kaznenih djela na štetu djece u koje su uključena i kaznena djela učinjena putem interneta i mobilnih telefona, a provodit će se i treninzi policijskih službenika, državnih odvjetnika i sudaca u istraživanju navedenih kaznenih djela te pružanju pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta.

Izradit će se i vodiči za policijske službenike o pružanju pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta a u cilju pružanja relevantnih informacija žrtvama kaznenih djela i njihovim roditeljima kako bi se izbjegla sekundarna viktimizacija i smanjio rizik ponovljene viktimizacije žrtava, rekla je službenica PU dubrovačko-neretvanske Anita Matana.

Također bit će provedene kampanje podizanja svijesti javnosti, uključujući uspostavu specijalizirane internet stranice s posebnim obavijestima za građane i žrtava kriminaliteta. Cilj Projekta je što boljom međusobnom suradnjom svih nadležnih institucija smanjiti broj žrtava seksualnih kaznenih djela, provođenjem preventivnih aktivnosti te istodobno povećati broj prijavljivanja onih seksualnih kaznenih djela koja su se već dogodila, a zbog različitih razloga policiji nikada nisu prijavljena.