c S
Dnevne novosti

Erjavec: Ubrzati traženje rješenja za Ljubljansku banku

10.01.2013 07:22 LJUBLJANA, 9. siječnja 2013.(Hina), Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sastao se u srijedu sa slovenskim ekspertom za pitanje Ljubljanske banke Francetom Arharom te nakon toga u izjavi novinarima rekao kako očekuje da će Arhar do kraja ovog mjeseca ponovno sastati s hrvatskim stručnjakom Zdravkom Rogićem kako bi našli kompromisno rješenje za to pitanje kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU.

"Arharu sam poručio da se što prije sastane s Rogićem i očekujem da će se to dogoditi do kraja ovog mjeseca", rekao je Erjavec. Slovenski je ministar istaknuo da je potrebno naći kompromisno rješenje koje bi omogućilo da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor da bi Hrvatska, kako je i predviđeno, postala članicom EU 1. srpnja ove godine. "Vrijeme teče, a Slovenija bi trebala ratificirati hrvatski pristupni ugovor do srpnja", rekao je Erjavec, koji ranije, prilikom razgovora s novinarima neposredno uoči Nove godine, nije isključio mogućnost da Slovenija pristupni ugovor ne ratificira na vrijeme zbog otvorenog pitanja Ljubljanske banke.

Slovenski ministar vanjskih poslova pritom je ponovio poznate uvjete Ljubljane za ratifikaciju. "Slovenska stajališta su jasna - ratifikacije neće biti dok se ne povuku tužbe protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima. Nije moguće u isto vrijeme imati tužbe sa sudskim procesima i pregovore o problemu Ljubljanske banke u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu", rekao je Erjavec. Prema njegovim riječima, jedno i drugo se isključuje jer bi sudska presuda značila da se u Baselu nema o čemu pregovarati.

Upitan da komentira stajalište slovenskog predsjednika Boruta Pahora da bi Slovenija što prije trebala ratificirati hrvatski pristupni ugovor, Erjavec je rekao da u slovenskoj politici postoji konsenzus o tome da tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima moraju biti povučene, nakon čega bi se o problemu Ljubljanske banke i štediša raspravljalo u okviru sukcesijskih pregovora u Baselu. Uz to, Erjavec je rekao da je Pahor u vrijeme dok je bio predsjednik vlade tvrdio kako je pitanje Ljubljanske banke riješeno i da Hrvatska pristaje da je to sukcesijsko pitanje.

Erjavec je dodao da slovensko stajalište kako je povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke uvjet za odgovarajući kompromis u okviru sukcesijskih pregovora i za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u svakoj prilici ponavlja i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić, kad se s njom susreće neformalno na međunarodnim konferencijama. Erjavec je novinarima rekao kako za nalaženje odgovarajućeg kompromisa s obzirom na predviđeni ulazak Hrvatske u EU nije ostalo mnogo vremena, no da očekuje da će Rogić i Arhar ubrzati svoje aktivnost, kako bi što prije predložili rješenje koje bi bilo prihvatljivo objema stranama.