c S
Dnevne novosti

Fimi media: Sanader, Bebić i Biškupić rezervirali slike, Barišić ih plaćao gotovinom

10.01.2013 07:12 ZAGREB, 9. siječnja 2013.(Hina), Zagrebački galerist Ivo Jerić posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media da je optuženi bivši premijer Ivo Sanader s prijateljima, među kojima su bili i najviši državni dužnosnici poput Luke Bebića i Bože Biškupića, razgledavao i rezervirao slike poznatih hrvatskih autora koje bi potom, u gotovini i najčešće bez računa, kupovao bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić.

Tužiteljstvo sumnja da su umjetnine za bivšeg premijera kupovane novcem koji je preko marketinške agencije Fimi media izvlačen iz državnih institucija i tvrtki, a čiji se značajniji dio slio u stranački "crni fond". "Sanader je dolazio s prijateljima, oni bi razgledavali i komentirali slike, a kada su nešto rezervirali nekoliko dana kasnije dolazio bi Barišić koji ih je plaćao i preuzimao", kazao je Jerić.

Na takav način kupljena su četiri djela, Đure Pulitike, Munira Vejzovića, Tihomira Lončara i Nives Kavurić Kurtović, čija je slika vrijedna 4.000 eura pojedinačno bila najskuplja. Slike su sa Sanaderom i Barišićem najčešće razgledavali bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i tadašnji ministar kulture Božo Biškupić. "Nikada nije bilo decidirano rečeno za koga se kupuje. Zajedno su ih komentirali govorili da bi bila zgodna za poklon i slično, a potom je Barišić dolazio s novcem", prisjetio se Jerić.

Sanaderovu zbirku umjetnina ranije je na suđenju spomenuo mesar i bivši HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić koji je priznao da je na svom imanju skrivao Sanaderove slike cijenjenih autora poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića i Ivana Lackovića Croate. Još jedan bivši HDZ-ov parlamentarac i Sanaderov prijatelj, Jerko Rošin, u sudnici je ispitan o zemljištu od 30 tisuća kvadratnih koje je na Braču kupio Sanaderov tast Ivo Šarić, a za koje se također sumnja da je u stvari vlasništvo bivšeg premijera.

Rošin je kazao da je 20.000 metara četvornih u jednoj uvali na Braču Šarić kupio početkom 90-tih, a ostatak 2005. ili 2006. Dodao je da ne zna kolika je vrijednost zemljišta koje, kako je rekao, i dalje stoji neobrađeno iako je tamo nekada bio maslinik. Suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja 14. siječnja.