c S
Dnevne novosti

Vlada: ograničenje iznosa sufinanciranja učeničkog prijevoza

11.01.2013 07:20 ZAGREB, 10. siječnja 2013.(Hina), Vlada je utvrdila maksimalne iznose po kilometru za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza učenika, a ministar obrazovanja Željko Jovanović objasnio je da se time želi spriječiti daljnje podizanje cijena prijevoznika koji žele ostvariti dodatnu dobit.

"Ograničili smo maksimalan iznos s obzirom na kilometražu, kako bi se spriječilo da neki prijevoznici dižu cijene nastojeći ostvariti dodatnu dobit, što se pokazalo u ovom periodu", rekao je Jovanović, naglašavajući da prijevoznici od sufinanciranja prijevoza ostvaruju značajnu dobit.

"Dio njih pokušava ostvariti dodatnu dobit i zbog toga smo predložili da i dalje sufinanciramo 75 posto, ali određujemo maksimalne limite, iznad kojih očekujemo da županije u pregovorima s prijevoznicima osiguraju da ne bude daljnjeg poskupljenja", naglasio je Jovanović. Izvijestio je da je sufinancirani međumjesni prijevoz do sada koristilo 73.229, odnosno 41 posto od ukupno 179.546 učenika.

Mjesečna karta u prosjeku je koštala 633 kune, a prosječna udaljenost iznosila je 18 kilometara. Sufinancirani prijevoz u postotku je najviše učenika koristilo u Krapinsko-zagorskoj županiji (71 posto). Ministar je izvijestio i da 9.245 učenika putuje vlakom, što prijevoz čini znatno jeftinijim.

Cijena mjesečne željezničke karte u prosjeku iznosi 271 kunu, a autobusne 683 kune. Istaknuo je da je država uredno podmirila troškove za rujan, listopad i studeni, a da su u tijeku izračuni za prosinac, što, kaže Jovanović, pokazuje da su sumnje nekih županija bile neopravdane.

Izvijestio je da je za sufinanciranje prijevoza učenika u ovogodišnjem proračunu osigurano 250 milijuna kuna. Vlada je donijela i odluku o angažiranju novih 100 osoba na poslovima unosa podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova na razdoblje od četiri mjeseca.