c S
Dnevne novosti

Prodanović: na Čačića se može primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne

11.01.2013 07:14 ZAGREB, 10. siječnja 2013.(Hina), Odlukom hrvatskog suda Radimiru Čačiću može se izreći ista ili blaža kazna odnosno u odnosu na njega može se primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne uz suglasnost mađarske strane, navodi njegov odvjetnik Čedo Prodanović u priopćenju poslanom večeras Hini.

Prodanović ocjenjuje da su se u javnosti pojavile kontroverzne interpretacije uvjeta pod kojima je mađarsko Ministarstvo pravosuđa ustupilo izvršenje presude izrečene Radimiru Čačiću, a shodno Konvenciji o transferu osuđenih osoba vijeća Europe iz 1983. godine, te podsjeća da je mađarsko Ministarstvo pravosuđa 20. prosinca 2012. godine ustupilo postupak izvršenja kazne hrvatskom pravosuđu.

Taj postupak (egzekvatura) se u skladu s odredbama Konvencije provodi tako da se najprije ispitaju pretpostavke za preuzimanje predmeta, a potom se donosi domaća presuda kojom se strana kazna zamjenjuje kaznom po domaćem pravu na način da je domaći sud vezan činjeničnim utvrđenjima strane presude, kazna zatvora se ne može zamijeniti novčanom kaznom i osuđenik domaćom kaznom ne smije biti stavljen u teži kaznenopravni položaj, navodi Prodanović.

Uz navedeno, Ministarstvo pravosuđa Mađarske je u skladu s Konvencijom postavilo uvjet da odluka hrvatskog suda podliježe naknadnoj suglasnosti mađarskog ministarstva. U konkretnom slučaju, zaključuje Prodanović, to znači da se odlukom hrvatskog suda Radimiru Čačiću može izreći ista ili blaža kazna odnosno da se u odnosu na njega može primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne uz suglasnost mađarske strane.