c S
Dnevne novosti

Europski sud odbio tri žalbe za vjersku diskriminaciju u Britaniji

16.01.2013 07:05 STRASBOURG, 15. siječnja 2013. (Hina/Reuters), Europski sud za ljudska prava u utorak je presudio da zakoni o jednakosti i propisi sigurnosti imaju prednost pred vjerskim slobodama u tri slučaja u kojima su britanski kršćani bili otpušteni ili sankcionirani za izražavanja svojih vjerskih uvjerenja na radnom mjestu.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) je presudio da poslodavci nisu narušili vjerska prava matičarke koja je odbila obavljati službe za registrirana partnerstva istospolnih partnera i savjetnika koji nije želio pružiti seksualnu terapiju homoseksualcima. Sud je također odbacio žalbu medicinske sestre kojoj je bolnica zabranila nošenja križa oko vrata. U četvrtom je slučaju službenici British Airwaysa, suspendiranoj zbog nošenja križa, žalba prihvaćena i odobrena odšteta. Na presudu se može žaliti Velikom vijeću EHCR-a.

Ako se presuda potvrdi to će značiti da europske tvrtke moraju paziti da uravnoteže prava zaposlenika na izražavanje vjerskih uvjerenja na radnom mjestu sa zakonima o jednakosti koji trebaju okončati diskriminaciju, posebice spram homoseksualaca. "Načelo nediskriminacije homoseksualnih osoba je podržano", ocijenio je Keith Porteous Wood, izvršni ravnatelj britanskog Nacionalnog sekularnog društva. Britanski premijer David Cameron na svom je Twitter računu reagirao na prihvaćenu žalbu rekavši da je "oduševljen što je podržano načelo nošenja vjerskih simbola na poslu" jer "ljudi ne bi smjeli trpiti diskriminaciju zbog vjerskih uvjerenja".

Cameron je obećao donijeti zakon koji bi dopustio pojedincima da nose vjerske simbole na radnom mjestu. U slučaju zaposlenice britanske zrakoplovne kompanije (BA) sud je ocijenio da "želja tvrtke da projicira određeni korporacijski imidž" nema prednost pred njenim vjerskim pravima. Po pravilima odijevanja BA iz 2006., kada je službenica bila suspendirana, dopušteno je nošenje turbana Sikha i muslimanskih marama ali ne i križeva. Ona se na radno mjesto vratila nakon 17 mjeseci kada su pravila promijenjena i dopustila nošenje kršćanskih i židovskih simbola. U slučaju medicinske sestre sud se složio s dužnosnicima bolnice da bi križ na ogrlici djelatnice mogao dovesti do njenog ozljeđivanja ako bi ga pacijent povukao ili dovesti do problema ako bi došao u dodir s otvorenom ranom.

Sud je ocijenio da je londonski okrug Islington bio u pravu kada je 2007. izrekao stegovne mjere protiv matičarke koja je odbila obavljati službe za homoseksualna registrirana partnerstva jer to njena vjera ne odobrava. ECHR je također odbacio žalbu savjetnika za bračne odnose koji je 2008. otpušten jer su njegovi poslodavci zaključili da će ga njegova kršćanske uvjerenja priječiti u pružanju seksualne terapije homoseksualnim parovima. ECHR je u prošlosti ostavljao zemljama članicama priličan slobodan prostor da reguliraju nošenje vjerskih obilježja u javnosti.