c S
Dnevne novosti

Hrvatsko-austrijska obrambena suradnja odlična - ministri

21.01.2013 07:18 BEČ, 18. siječnja 2013.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je nakon razgovora s austrijskim kolegom Norbertom Darabošom u petak u Beču da je suradnja hrvatskog i austrijskog ministarstva obrane odlična, te da je Daraboš izrazio veliku potporu pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja ove godine.

Daraboš je izrazio je veliku potporu hrvatskom pridruživanju Europskoj uniji 1. srpnja ove godine i da se taj proces završi, izvjestio je ministar Kotromanović hrvatske novinare."Odnosi ministarstva obrane Republike Hrvatske i Republike Austrije su odlični i to je ogledni primjer kako suradnja između dvije prijateljske države treba izgledati", kazao je Kotromanović.Dodao je da je sa svojim austrijskim kolegom Darabošom razgovarao o bilateralnoj obrambenoj suradnji, stanju u susjedstvu, misijama Ujedinjenih naroda u svijetu, kao i nastavku zajedničkih hrvatsko-austrijskih projekata na području obrane.

"Nastavit ćemo suradnju na vojnom području, primjerice obuku naših specijalaca zimi u Austriji, a austrijskih ljeti na moru u nas", rekao je Kotromanović. Naglasio je da je na sastanku istaknuto da će hrvatsko veleposlanstvo u iduće dvije godine biti kontaktno mjesto NATO-a za odnose između Austrije i NATO-a. Za razliku od Hrvatske, Austrija nije članica NATO-a. Dvojica ministara obrane razgovarala su i o regionalnoj suradnji preko RACVIAC-a u Zagrebu, gdje se odvija obuka i tečajevi za pripremu misija UN-a. Austrijanci sudjeluju u njegovu financiranju i šalju svoje časnike kao predavače.

Prema riječima ministra Kotromanovića, u razgovoru je bilo riječi i o zajedničkim hrvatsko-austrijskim projektima u europskoj sigurnosno-obrambenoj politici prema budućim članicama. Kad je riječ o misijama UN-a, Austrija i Hrvatska zajedno sudjeluju u dvije misije: KFOR-u na Kosovu i na Golanu u Siriji. Kotromanović je rekao kako dvije zemlje s velikim oprezom i pozornošću prate stanje na Golanu. Jedna od tema razgovora bila je profesionalizacija oružanih snaga.

Kotromanović će u petak na večer će u bečkom dvorcu Hofburg, kao počasni gost Daraboša sudjelovati na časničkom balu na kojem će nazočiti više od 3000 časnika iz Austrije i inozemstva, a u subotu će posjetiti Željezno (Eisenstadt) u Gradišću gdje će se sastati sa predstavnicima udruga Gradiščanskih Hrvata.Norbert Daraboš angažirani je pripadnik zajednice Gradišćanskih Hrvata.