c S
Dnevne novosti

Leko o zdravstvenom odgoju: različiti pogledi ne brane se etiketiranjem

22.01.2013 07:14 ZAGREB, 21. siječnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je kako u aktualnoj burnoj raspravi između Kaptola i Banskih dvora oko zdravstvenog odgoja građani uopće ne mogu vidjeti ni čuti o čemu se radi niti tko što zastupa, ističući da se u demokraciji različiti pogledi ne bi trebali braniti nadvikivanjem i etiketiranjem, već argumentima.

"Ja ne bih nikada tako, ni s jedne ni s druge strane. Sasvim sigurno bih raspravljao o meritumu problema, jer u demokraciji je logično i normalno očekivati različite poglede na istu stvar, za to smo se i borili, ali ti pogledi se ne brane nadvikivanjem i etiketiranjem. Volio bih da građani znaju u čemu je spor i što tko zastupa", rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga". Smatra kako u zdravstvenom odgoju nema ništa sporno, te da i 4. modul tog programa, koji se odnosi na spolni odgoj, može biti dobrodošao u obrazovanju. "Samo je pitanje na koji način", istaknuo je Leko.

Najavio je da bi Sabor, koji prekosutra počinje svoju prvu ovogodišnju sjednicu, u petak trebao odlučivati o imenovanju članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, što je i jedna od obveza za pristupanje Europskoj uniji (EU). Iako će se u sabornici provesti tajni izbor članova (za pet mjesta prijavilo se dvjestotinjak kandidata), Leko očekuje da će parlamentarni klubovi postići konsenzus kako bi sastav Povjerenstva stvarno bio i imenovan, a isto očekuje i kod izbora novoga pučkog pravobranitelja (prijavilo se 12 kandidata). Izrazio je zadovoljstvo kako Hrvatsku percipiraju članice EU, od kojih je 21 već ratificirala ugovor o njezinu članstvu u Uniji.

Hrvatska je, rekao je, prepoznata kao vjerodostojna zemlja i buduća članica koja je pristupni ugovor zaključila prema pravilima EU te ispunila sve na što se obvezala. Upravo stoga Leko očekuje da će se članicama koje su ratificirale Ugovor o pristupanju RH u EU uskoro pridružiti i susjedna i prijateljska Slovenija, s kojom će Hrvatska, smatra, vjerojatno i najviše surađivati u Uniji. "Zato mislim da će ovaj bilateralni spor biti riješen po standardima koji vrijede u demokratskim zemljama i da će i hrvatska i slovenska politika naći rješenje u interesu Hrvatske i hrvatskih građana te Slovenije i slovenskih građana. Uvjeren sam da su obje zemlje odgovorne kada je u pitanju EU i njena politika", kazao je Leko.

Ponovio je kako, što se tiče polemika treba li povećati ovlasti predsjednika Republike, zastupa stav da je ravnoteža između državnih institucija postignuta na dobroj osnovi. Nije mu poznato da Vlada razmatra promjenu Ustava i predsjedničkih ovlasti, a istraživanje u javnosti na tu temu koju je proveo Ured predsjednika RH smatra dozvoljenim i legitimnim.

Za Vladin prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koje predviđaju povećanje plaća nekim dužnosnicima (ravnateljima nekih agencija), Leko smatra da je možda predložen u "nezgodnom tajmingu", ali i ističe da nema nikakvih velikih učinaka na proračun, hrvatsko društvo i gospodarstvo, kao ni državnu upravu na koju se odnosi. "To je jedna korekcija koja je došla možda u nezgodan tajming pa je privukla pozornost građana i medija. To je normalna radna odluka, a ne strateška", poručio je predsjednik Sabora.