c S
Dnevne novosti

Ugovor o pristupanju ovaj tjedan i pred belgijskim parlamentom

23.01.2013 07:10 ZAGREB/BRUXELLES, 22. siječnja 2013.(Hina), Belgijski parlament ovoga bi tjedna trebao glasovati o hrvatskom Ugovoru o pristupanju EU-u, što bi mogao biti i zadnji parlament prije proljetnog izvješća Europske komisije o monitoringu najavljenog za ožujak.

Potvrda pristupnog ugovora nalazi u četvrtak na dnevnom redu donjeg doma belgijskog parlamenta, Zastupničkog doma, nakon što je on prošao Senat, te još nekoliko instanci belgijske države. Zbog složene državne i institucionalne strukture u Belgiji, ratifikacija međunarodnih ugovora treba proći sedam različitih instanci.

"Očekuje se da će cijeli postupak u Belgiji biti gotov do kraja veljače", rečeno je Hini iz izvora belgijskog parlamenta. Prije objave izvješća o monitoringu Europske komisije najavljenog za 21. ožujka, moguće je da pristupni ugovor parlamentarnu proceduru prođe i u Nizozemskoj, a Danska i Njemačka trebale bi ugovor ratificirati nakon izvješća.

Danski parlament trebao bi ratificirati ugovor u travnju, rečeno je Hini iz izvora u danskom parlamentu. "Ne očekujemo nikakve probleme s danskom ratifikacijom, ali danska vlada sada mora predstaviti nacrt zakona o ratifikaciji. Vlada bi trebala predstaviti nacrt zakona početkom veljače, a prvo čitanje u parlamentu vjerojatno će se održati 21. veljače.

Glasovanje će biti dovršeno u travnju", rekao je izvor. Njemačka je već ranije najavila da će sačekati izvješće EK, dok u Sloveniji proces ratifikacije još nije ni počeo. Od početka ove godine pristupni ugovor je ratificiran u francuskoj Nacionalnoj skupštini i u Senatu, te u gornjem domu britanskog parlamenta, nakon što je već prošao donji dom.