c S
Dnevne novosti

Sabor: Oporba protiv Zakona o posebnom porezu na motorna vozila

24.01.2013 07:22 ZAGREB, 23. siječnja 2013.(Hina), Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, po kojemu bi se od 1. srpnja oporezivanje automobila vezalo uz zaštitu okoliša i emisiju ugljičnog dioksida (CO2), dodatni je teret građanima, suglasili su se oporbeni klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru, poručivši kako takav zakon neće podržati.

„Ovakav zakon u teškoj gospodarskoj situaciji u kakvoj je Hrvatska bit će dodatni teret na leđima hrvatskih građana“, naglasio je HDSSB-ovac Dražen Đurović. Iako je zamjenik ministra financija Boris Lalovac predloženi zakon opravdavao pokušajem da se destimulira kupovanje automobila s visokom emisijom CO2 te poticanje kupovanja kvalitetnih novih vozila, HDZ-ova zastupnica Martina Dalić je ocijenila kako zakon uopće ne donosi ocjenu fiskalnog učinka njegovog provođenja.

Posebni porez na motorna vozila formirao bi se, kako zakon predviđa, na osnovu nabavne vrijednosti vozila i ovisno o emisiji CO2, što znači da će automobili koji emitiraju manje od 120 grama CO2 po kilometru značajno pojeftiniti, oni koji emitiraju između 120 i 130 grama po kilometru ostat će na istoj ili malo nižoj cijeni, a oni s emisijom CO2 iznad 130 grama po kilometru će značajno poskupjeti.

Dalić je, međutim, istaknula kako je uspjela pronaći tek jedan mali auto koji emitira manje od 120 grama CO2 po kilometru. „Ovo je novi harač i porez na porez“, poručio je HDSSB-ov Zoran Vinković, a njegov stranački kolega Dinko Burić ustvrdio je kako će po svemu sudeći hrvatski građani biti sretni ako budu mogli i bicikl voziti.