c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: sudbena vlast je od početka radila na zakonima

24.01.2013 07:20 ZAGREB, 23. siječnja 2013.(Hina), Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da su u postupku izrade konačnog prijedloga Zakona o sudovima te Izmjena i dopuna Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) od početka bili uključeni predstavnici sudbene vlasti.

Ministarstvo je to priopćilo reagirajući na današnji dopis Vrhovnoga suda premijeru i ministru pravosuđa u kojemu se upozorava na neprimjeren odnos ministarstva prema tom sudu. Vrhovni suci zamjeraju ministarstvu što u konačnom prijedlogu zakona uopće nisu navedena mišljenja i prijedlozi Opće sjednice tog suda niti je obrazloženo zbog čega ona nisu prihvaćena, a s druge su strane navedeni prijedlozi i razlozi neprihvaćanja drugih podnositelja - Odbora za pravosuđe, zastupnika Hrvatskoga sabora u pojedinačnoj raspravi te stručnjaka Europske komisije.

U ministarstvu, pak, kažu da su predstavnici sudbene vlasti od početka bili uključeni te da su, štoviše, predstavnici Vrhovnoga suda, DSV-a i Udruge hrvatskih sudaca (UHS) bili članovi radnih skupina za izradu zakona te su u njima aktivno sudjelovali. Prije upućivanja u zakonodavnu proceduru, tekstovi nacrta prijedloga dostavljeni su na mišljenje Vrhovnome sudu, UHS-u i DSV-u 31. listopada prošle godine, kažu u ministarstvu i dodaju da su zaprimljena mišljenja tih institucija raspravljena i djelomično prihvaćena te je nacrt prijedloga zakona dostavljen Vladi RH 22. studenoga.

"U obrazloženju nacrta prijedloga zakona radna skupina nije posebno obrazlagala razloge odbijanja određenih prijedloga ovih institucija budući da poslovnikom vlade nije propisana takva obveza predlagatelja", navodi se u priopćenju ministarstva. Podsjeća se da je saborska rasprava o prijedlozima zakona u prvom čitanju održana 6. i 7. prosinca, nakon čega su na temelju iznesenih mišljenja, primjedaba i prijedloga saborskih odbora i zastupnika izrađeni nacrti konačnih prijedloga zakona koji su 16. siječnja ove godine ponovno upućeni na mišljenja Vrhovnome sudu, DSV-u i UHS-u sa zamolbom da primjedbe dostave najkasnije do 22. siječnja.

"U navedenom roku zaprimljene su primjedbe UHS-a i DSV-a, koje su dijelom prihvaćene i ugrađene u nacrt konačnih prijedloga. Nažalost, Vrhovni sud nije u naznačenom roku dostavio svoje primjedbe i prijedloge premda je Opća sjednica Vrhovnog suda našla vremena usuglasiti se oko priopćenja u kojem proziva ministarstvo", kaže se u priopćenju Ministarstva pravosuđa koje tvrdi kako je, želeći dati dodatno vrijeme za očitovanje Vrhovnome sudu, odgodilo tjedan dana slati zakon u daljnju proceduru i o tome je obavijestilo taj sud.

"Radi izbjegavanja daljnjih šumova u komunikaciji, ministar pravosuđa Orsat Miljenić izrazio je spremnost dodatno i osobno raspraviti predložena zakonska rješenja s predstavnicima Vrhovnoga suda", zaključuje se u priopćenju.