c S
Dnevne novosti

Sabor bira nove članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

25.01.2013 07:16 ZAGREB, 24. siječnja 2013.(Hina), Saborski bi zastupnici u petak tajnim glasovanjem s liste od ukupno 10 kandidata trebali izabrati predsjednicu i četiri člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

O novim članovima Hrvatski sabor odlučuje većinom glasova svih zastupnika, a listu kandidata Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je u četvrtak, bez sudjelovanja oporbenih članova, koji su napustili sjednicu Odbora, nezadovoljni činjenicom da su vladajući došli s gotovom listom kandidata, bez prethodne konzultacije s oporbom.

Za predsjednicu Povjerenstva predložene su dvije pravnice - Tatjana Vučetić i Dalija Orešković, a za članove Boris Spudić (kriminalist), Zrinka Tukić (injženjerka elektrotehnike), Željko Rupić (politolog), Marko Gotovac (pravnik), Davorin Ivanjek (pravnik), Sandra Pernar (politologinja), Branka Lukačević-Gregić (ekonomistica) i Ana Raić-Knežević (novinarka). Riječ je o trećem pokušaju da se to tijelo imenuje po zakonu iz 2011., po kojem će članovi Povjerenstva svoju dužnost obavljati isključivo profesionalno, uz mjesečnu naknadu od 13 do 17 tisuća kuna.

Po prijašnjem zakonu, dio članova Povjerenstva činili su saborski zastupnici, pa je sadašnji saziv tog tijela ostao bez kvoruma prije 15 mjeseci, kada je zastupnicima istekao mandat. U Povjerenstvu su ostali članovi iz reda uglednih javnih djelatnika, koji su imenovani 2008. na mandat od osam godina. Kako se u međuvremenu promijenio zakon, ni ti članovi više nisu mogli donositi odluke pa se rad Povjerenstva uglavnom svodio na zaprimanje imovinskih kartica dužnosnika. Prije glasovanja o imenovanju članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i drugim, ranije raspravljenim točkama, Sabor će razmotriti izmjene Statuta HRT-a.