c S
Dnevne novosti

EK traži od Hrvatske i Slovenije da hitno pronađu rješenje za Ljubljansku banku

28.01.2013 07:20 BRUXELLES, 25. siječnja 2013.Hina, Europska komisija pozvala je u petak Sloveniju i Hrvatsku da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

"Doista je potrebno što je prije moguće da obje strane, ponavljam obje strane, hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, odgovarajući na novinarsko pitanje ostaje li Europska komisija pri svom stajalištu da je Ljubljanska banka čisto bilateralno pitanje koje ne bi trebalo imati bilo kakav utjecaj na proces ratifikacije.

Stano je dodao da "u ovom trenutku nije od pomoći bilo kakav potez, izjava ili ponašanje koje ne vodi prema uzajamno prihvatljivom rješenju za pitanje Ljubljanske banke". Komisija je dodala da je to njihova reakcija na izjave hrvatskog financijskog stručnjaka Zdravka Rogića, hrvatskog pregovarača za pitanje Ljubljanske banke, u današnjem hrvatskom tisku.

Jutarnji list u broju od petka objavio je među ostalim da je Rogić kazao da bi pristanak na slovenski zahtjev da se povuku punomoći dane Privrednoj i Zagrebačkoj banci i prije dogovora dviju zemalja "praktički značio da Hrvatska 278,8 milijuna eura poklanja Sloveniji". Po listu, Rogić je rekao da je "Slovencima govorio kako treba pronaći rješenje da bi se spriječio val sudskih presuda".

Na pitanje što očekuje od sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja, Vesne Pusić i Karla Erjavca, na rubu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a koji se održava u četvrtak, Stano je rekao da Komisija ne komentira takve sastanke, kao ni političku situaciju u zemljama članicama.

"O ratifikaciji mogu reći samo da se nadamo i da ostajemo optimistični da će taj postupak biti dovršen na vrijeme kako bi Hrvatska ušla kako je i predviđeno, 1. srpnja ove godine", rekao je Stano.