c S
Dnevne novosti

Zatražena ocjena ustavnosti Registra branitelja

29.01.2013 07:24 ZAGREB, 28. siječnja 2013.(Hina), Zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić podnijela je u ime jednog hrvatskog branitelja zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji temeljem kojeg je objavljen Registar branitelja.

"Točno je da sam prošlog tjedna podnijela takav zahtjev u ime klijenta koji ne želi da se njegovo ime spominje u javnosti", potvrdila je Hini odvjetnica. U svom zahtjevu ona ističe da Ustav jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka i zabranjuje njihovu uporabu suprotnu utvrđenoj svrsi njihova prikupljanja, kao što jamči i poštovanje i pravnu zaštitu osobnog života, odnosno privatnosti.

Smatra da je sporna odredba neustavna jer osobni podaci objavljeni u Registru trebaju biti tajni i ne smiju biti korišteni suprotno svrsi njihova prikupljanja. Također smatra da nisu ispunjeni uvjeti koji bi opravdali ograničenje ljudskih prava. Naime, slobode i prava mogu se ograničiti zakonom kako bi se zaštitilo slobodu i prava drugih ljudi, pravni poredak, javni moral i zdravlje.

No, pritom svako ograničenje slobode i prava, uz legitiman cilj, mora biti razmjerno naravi i potrebi za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju, a odvjetnica Alaburić tvrdi da to nije slučaj s objavom Registra branitelja. Podaci iz tog registra objavljeni su radi jačanja digniteta hrvatskih branitelja te jačanja njihove časti i ugleda, a to, po ocjeni Alaburić, nisu legitimni ciljevi radi zaštite kojih Ustav RH dopušta ograničenje nekog ljudskog prava ili slobode.

U prijedlogu za ocjenu ustavnosti upozorava se i da podaci u Registru nisu bili prikupljeni radi objave pa je njihovo objavljivanje protivno ustavnom jamstvu da se osobni podaci neće koristiti suprotno utvrđenoj svrsi njihova prikupljanja. Ranije su iz HDZ-a neki zastupnici također najavljivali da će tražiti ocjenu ustavnosti zakonskih odredaba koje su omogućile objavu Registra branitelja.