c S
Dnevne novosti

Senat predao nacrt legalizacije 11 milijuna useljenika

29.01.2013 07:10 WASHINGTON, 28. siječnja 2013.(Hina/AFP), Istaknuti američki senatori, među kojima i John McCain, kandidat za predsjednika 2008., predložili su u ponedjeljak reguliranje statusa za 11 milijuna useljenika koji u Sjedinjenih Državama žive ilegalno.

Dokument je primjer rijetke suradnje demokrata i republikanaca, osam senatora koji su predstavili reformu useljeničkog zakona što je jedan od velikih projekata predsjednika Baracka Obame i Kongresa.

Tekstom je predviđen vrlo jasan put za legalizaciju boravka i rada useljenika koji danas žive u SAD-u kao ilegalci. Nacrt reforme koju su zajednički pripremili demokrati i republikanci pokazuje da su republikanci shvatili kako su zanemarili useljeničko pitanje i zbog toga izgubili glasovi hispanskog biračkog tijela.

Nakon predsjedničkih izbora u studenome, među republikancima je srušen "tabu o amnestiji". Istaknuti republikanci počeli su pozivati da se regulira status desetaka milijuna useljenika koji svojim radom pridonose gospodarskom rastu SAD-a. Dokument je objavljen uoči odlaska Obame u Nevadu gdje će u utorak razgovarati upravo o useljenicima.

Prema nacrtu reforme pravo na reguliranje statusa imat će useljenici koji nisu počinili nikakav težak prekršaj. Morat će naučiti engleski i dokazati da su radili. Nakon određenog roka moći će dobiti "zelenu kartu", dozvolu boravka te stalnu radnu dozvolu.

Osobe koje posjeduju "zelenu kartu" općenito mogu zatražiti državljanstvo nakon pet godina. Za useljenike koji su u SAD došli kao maloljetne osobe te za radnike u poljoprivredi predviđen je pojednostavljen postupak.