c S
Dnevne novosti

Rasmussen u veljači u BiH zbog aktiviranja MAP-a

29.01.2013 07:08 SARAJEVO, 28. siječnja 2013.Hina, Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen doputovat će početkom veljače u Bosnu i Hercegovinu ne bi li tamošnje političare pokušao uvjeriti da napokon provedu davno preuzete obveze i tako omoguće svojoj zemlji aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), objavile su u ponedjeljak banjalučke "Nezavisne novine".

Neimenovani izvor iz Vijeća ministara BiH kazao je kako je Rasmussenov posjet najavljen za 7. i 8. veljače, a predstavlja iznenađenje jer se ranije najavljivalo da bi glavni tajnik NATO-a u Sarajevo mogao stići tek tijekom proljeća ili čak ljeta. Akcijski plan za članstvo posljednji je ključni korak kojega neka zemlja mora provesti kako bi stekla uvjete za kandidaturu za punopravno članstvo u NATO-u.

Ministri vanjskih poslova NATO-a odobrili su MAP za BiH u prosincu 2009. godine, no uz klauzulu po kojoj će on stupiti na snagu kada bude riješeno pitanje raspolaganja odnosno vlasništva nad imovinom koja je potrebna za funkcioniranje oružanih snaga BiH. Riječ je uglavnom o vojarnama i drugim objektima koje je koristila nekadašnja JNA i bila je vlasništvo nekadašnje savezne države.

Političari u BiH ne mogu se usuglasiti što sada napraviti s tim objektima, jer vlasti Republike Srpske inzistiraju da sva imovina nekadašnje SR BiH bude podijeljena među entitetima i upisana kao njihovo vlasništvo koje bi se onda davalo na uporabu vojsci.

NATO je takav pristup odlučno odbio uz konstataciju kako oružane snage odnosno Ministarstvo obrane moraju posjedovati imovinu koja će i biti upisana u zemljišne knjige kao njihovo vlasništvo.Kako prenose "Nezavisne", glavni tajnik NATO-a zatražio je da se tijekom posjeta Sarajevu sastane s članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i posebice s čelnicima šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini.

"To je jasan znak da NATO ovoga puta žali 'pritisnuti' da dođe do provedbe dogovora", kazao je izvor.Pretpostavka je kako u NATO-u drže da bi ovaj problem mogao biti riješen u narednim mjesecima što bi omogućilo aktiviranje MAP-a u rujnu.