c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe pozvalo Sloveniju na brže rješavanje pitanja izbrisanih

30.01.2013 07:16 LJUBLJANA, 29. siječnja 2013.Hina, Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Latvijac Nils Muižnieks pozvao je u utorak slovensku vladu da ubrza donošenje mjera za osiguranje odšteta "izbrisanim" neslovencima sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava.

"Slovenska vlada trebala bi pojačati napore za osiguranje adekvatnih odšteta za sve žrtve brisanja iz registra stalnog stanovništva", naveo je Muižnieks u pismu premijeru Janezu Janši koje je Vijeće Europe objavilo u utorak, a prenose ga i slovenski mediji. U pismu je pozvao slovensku vladu da razmotri produženje roka koji predviđa zakon donesen 2010. godine, a prema kojemu "izbrisani" samo do sredine ove godine mogu tražiti povrat svog statusa koji im je ukinut 1992. godine te da razmisli o ukidanju takse za podnošenje takvih zahtjeva.

U svojoj pravomoćnoj presudi iz lipnja prošle godine Europski sud za ljudska prava je u slučaju "Kurić i ostali protiv Slovenije" procijenio da Slovenija nije u cijelosti uspjela sistematski riješiti problem nastao kršenjem ljudskih prava zbog propisa iz 1992. godine, kad je oko 26.000 ljudi iz bivših jugoslavenskih republika ostalo bez prava boravišta u Sloveniji. Presudom je naloženo Sloveniji da šestorici "izbrisanih" iz tog slučaja isplati po 20.000 eura na ime nematerijalne štete, te ukupno 30.000 eura za sudske troškove. Uz to, slovenske vlasti prema istoj presudi moraju donijeti shemu, odnosno model za odštete za druge slične slučajeve.

Ministar za unutarnje poslove Vinko Gorenak izjavio je u ponedjeljak u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje vezano na zahtjeve Europskog suda za ljudska prava, da je slovenska vlada nedavno prihvatila prijedlog modela odšteta za izbrisane i taj prijedlog poslala u Strasbourg. Idućih će dana s prijedlogom biti upoznata i domaća javnost, nakon čega bi se o rješenju za odštete pregovaralo i s predstavnicima "izbrisanih", najavio je Gorenak u parlamentu.