c S
Dnevne novosti

Janša: s podneskom ne možemo izvan arbitražnog okvira

30.01.2013 07:10 LJUBLJANA, 29. siječnja 2013.Hina, Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da slovenski zahtjevi u podnesku za arbitražni sud o graničnom prijeporu s Hrvatskom ne mogu ići izvan onoga što je određeno arbitražnim sporazumom.

Janša je popodne prisustvovao dijelu zatvorene rasprave na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku o prijedlogu slovenskog podneska, ali je sastanak napustio prije njegova završetka."Prisutna je spoznaja o ograničenjima koje donosi sam arbitražni sporazum. Što se toga tiče, na slovenskim je stručnjacima da se što je moguće više ujedini, te iskoristi manevarski prostor koji postoji. No, jasno je da se preko onoga što je određeno u arbitražnom sporazumu koji je u Sloveniji prihvaćen i na referendumu ne može ići", rekao je Janša novinarima, nakon odlaska sa sastanka.

Kako navode slovenski mediji, na sastanku je i Marjan Podobnik, nekadašnji potpredsjednik slovenske vlade i predsjednik udruge "25. lipnja 1991." koja se zauzima za korekciju kopnene granice s Hrvatskom u Istri, te skupina povjesničara bliskih Podobniku koja smatra da bi Slovenija trebala u arbitražnom podnesku kao predmet graničnog prijepora navesti i zahtjev da se uspostavi teritorij "stare općine Piran", u kojemu bi bila i Savudrija koja je sada u Hrvatskoj.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je prethodnih dana u više navrata takve stavove nazvao nerealističnima, izjavio je novinarima prije popodnevnog sastanka kojemu i sam prisusvuje kako je uvjeren da će vlada idućih dana potvrditi prijedlog međunarodnih pravnih stručnjaka koji su Sloveniji preporučili da u podnesku zastupa samo ona stajališta o granici koja su realistična i koja se mogu opravdati i dokazati pravilima međunarodnog prava i dokumentima.

Slovenija i Hrvatska svoje podneske za arbitražu moraju dostaviti u Den Haag 11. veljače. U Sloveniji se zadnjih dana špekuliralo s mogućnošću da Slovenija zbog političke krize odgodi predaju podneska. To su mediji povezali s razlikama koje su se navodno u gledanju na to kako podneskom definirati sporno granično područje pojavile između premijera Janše i ministra Erjavca.