c S
Dnevne novosti

Sabor: vladajući i HDZ za jači nadzor Sabora nad sustavom obrane

31.01.2013 07:22 ZAGREB, 30. siječnja 2013.(Hina), Klubovi vladajućih stranaka i HDZ-a podržali su u srijedu navečer u Saboru donošenje novih zakona o obrani i službi u Oružanim snagama RH, ali i zatražili jači parlamentarni nadzor nad sustavom obrane, dok su Laburisti protiv smanjivanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga.

"Sabor bi morao imati nadzor nad opremanjem Oružanih snaga materijalno-tehničkim sredstvima iznad određenog iznosa. Taj posao treba učiniti što transparentnijim, što se može postići jačanjem parlamentarnog nadzora i uključivanjem parlamenta, a time i šire javnosti u nabavke", rekao je Davor Božinović (HDZ), podsjetivši da "Hrvatska ima iskustva s određenim negativnostima u ovom području, od kojih su neke dobile i sudski epilog".

Sandra Petrović (SDP) smatra da bi parlamentarni nadzor nad sustavom obrane trebalo osigurati sudjelovanjem predstavnika Sabora u Vijeću za obranu, a Petar Baranović (HNS) založio se za "značajniji uvid Odbora za obranu u nabavke u sustavu obrane". Laburist Mladen Novak usprotivio se odredbi po kojoj se pripadnicima OS RH više neće plaćati prekovremeni sati. "Nemate dosta izvršilaca pa ćemo im mi sada zakonom zabraniti prekovremene i hvaliti se kako smo lijepo to uredili. Ministar želi elitnu vojsku, a ljudima uskraćuje materijalna prava", rekao je Novak te dodao da ga to "podsjeća na priču o magarcu koji je umro, a tek su ga naučili da ne jede".

Usprotivio se i odredbi po kojoj pripadnici OS RH ne smiju biti članovi političkih stranaka, kao i zabrani sindikalnog organiziranja. Sabor je raspravio i prijedlog zakona o rudarstvu, kojemu se usprotivio dio oporbenih klubova, ocijenivši da on neće riješiti probleme u praksi, da je "kompliciran, neusklađen i nelogičan", a dio ih smatra i da je riječ o "antipoduzetničkom aktu". Laburist Zlatko Tušak nelogičnim je ocijenio zahtjev da se zahtjevu za pokretanje postupka koncesioniranja tvrtke mora priložiti potvrda da je istraživanje sirovina predviđeno prostornim planom.

"Kako će područje biti predviđeno prostornim planom ako se na njemu istraživanjem ne utvrdi postojanje mineralne sirovine", upitao je. Đuro Popijač usprotivio se ograničavanju koncesija na 40 godina, upozorivši da eksploatacija na naftnim poljima traje i po 60 godina, a u solanama i po nekoliko stoljeća. Zakon je pohvalila Natalija Martinčević (HNS), koja smatra da će odredba po kojima će tvrtke koje eksploatiraju mineralne sirovine unaprijed morati položiti jamstva za sanaciju terena dokrajčiti praksu napuštanja iskopa bez ikakve sanacije.

Na primjedbe zastupnika da lokalna samouprava nema koristi od eksploatacije mineralnih sirovina, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal odgovorila je da je moguće otvoriti pitanje visine naknade za koncesiju. "Danas je ona na 5 posto. Možemo otvoriti raspravu o dizanju naknade na 10 posto, što bi uz disciplinu koncesionara povećalo prihode jedinica na čijem je području nalazište", kazala je. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.