c S
Dnevne novosti

Sabor: dopunama Zakona o cestama dovršiti projekte

31.01.2013 07:16 ZAGREB, 30. siječnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o prijedlogu dopuna Zakona o cestama, kojima Vlada želi omogućiti dovršetak ugovorenih radova na cestovnoj infrastrukturi čija je realizacija prekinuta.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić uvodno je kazao kako važeći Zakon propisuje da se javne ceste razvrstavaju - ovisno o njihovom društvenom, prometnom i gospodarskom značenju - u autoceste, državne, županijske i lokalne ceste. Predloženom dopunom regulira se nadležnost pravnih osoba koje upravljaju autocestama i državnim cestama te način završetka radova na izgradnji pojedinih dionica javnih cesta u slučaju kada se one razvrstavaju iz autocesta u državne ceste i obrnuto.

U slučajevima kada se javna cesta, koja je razvrstana u autocestu, razvrstava u drugu skupinu tako da prelazi u državnu cestu, i obrnuto, (a već se započelo s izgradnjom pojedine dionice ili je u visokoj fazi izgrađenosti), započete radove završit će pravna osoba koja je do trenutka razvrstavanja u drugu skupinu upravljala tom cestom. Pritom je, naglasio je Antešić, potrebno voditi računa o tehničkim karakteristikama ceste u koju se ta cesta razvrstava.

Tako će se, ustvrdio je, omogućiti kontinuirano izvršenje investicijskih projekata, što će ujedno spriječiti i otkloniti moguće veće poremećaje u gospodarstvu, te omogućiti nastavak započetih poslova građevinskog sektora niskogradnje. U Vladi ističu kako je trenutno 12 ugovorenih projekata vrijednih 4,2 milijarde kuna, a zbog zastoja u realizaciji izgubljeno je 1,1 milijardi kuna.

Ti su projekti, naglašavaju, sada "odmrznuti" i kreću u realizaciju čim se steknu meteorološki uvjeti. Na početku sjednice zastupničku je prisegu položila HDZ-ova zastupnica Marija Rapo, koja će u HDZ-ovim klupama mijenjati Milijana Brkića, koji je mandat stavio u mirovanje. O dopunama Zakona o cestama raspravljaju saborski klubovi.