c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o kulturnim vijećima

01.02.2013 07:20 ZAGREB, 31. siječnja 2013.(Hina), Dio saborske oporbe usprotivio se poslijepodne prijedlogu izmjena Zakona o kulturnim vijećima, nazivajući ga "legalizacijom sukoba interesa".

Predloženim izmjenama predviđeno je osnivanje dvaju novih vijeća - za kulturni i umjetnički amaterizam te za financiranje međunarodnih projekata. Proširuje se obveza osnivanja vijeća za područja županija i gradova s više od 20, umjesto dosadašnjih 30 tisuća stanovnika pa će se ta vijeća morati osnovati i u Križevcima, Virovitici, Zaprešiću, Petrinji, Kutini, Sinju i Požegi.

Predlažu se stroža pravila vezana uz sukob interesa članova kulturnih vijeća, pa tako član koji je neposredno zainteresiran za donošenje odluke o nekom pitanju neće moći sudjelovati ni u raspravi ni u odlučivanju o tom pitanju. Tu je odredbu Jasen Mesić (HDZ) nazvao legalizacijom sukoba interesa. "Kaže se da čovjek ne smije glasovati o nekom programu, ali ako on sjedi u vijeću u kojem pored sebe ima kolegu ili kolegicu, vrlo je jasno da će njegovi kolege podržati njegov program i na taj način svi će biti čisti", rekao je.

Mesić smatra da bi problem sukoba interesa trebalo riješiti kroz bržu rotaciju članova vijeća, koji bi se, smatra, trebali mijenjati jednom godišnje ili u dvije godine. Odbacio je objašnjenje da je Hrvatska mala zemlja i da ne može naći dovoljno stručnjaka, pitajući zašto se, u tom slučaju, gradovima i županijama nameće obveza osnivanja vijeća. Igor Kolman (HNS) odgovorio mu je da je predloženo rješenje puno bolje sprječava sukob interesa od sadašnjeg, budući da zainteresirane osobe sada uredno mogu odlučivati o vlastitim programima. Laburist Branko Vukšić tvrdi da su kulturna vijeća "žarište korupcije", a predloženi zakon "korak unatrag".

"Teško je u Zagrebu u, primjerice, kazališnoj djelatnosti probiti barijere koje su postavili interesni klanovi, koji su često i u vijećima, zbog čega nezavisna kazališna scena loše prolazi", kazao je Vukšić. Boro Grubišić (HDSSB) uvjeren je da je namjera zakona sukob interesa u vijećima svesti na minimum, no nezadovoljan je nametanjem obveze gradovima da osnivaju vijeća.

"Zašto ne bismo u svih 435 općina osnovali kulturno vijeće. Pa, Hrvatska je kulturna zemlja. Zašto ne bismo opteretili proračune jedinica lokalne samouprave novim nametima, zašto ne bismo gradovima od pet tisuća stanovnika nametnuli nove namete", upitao je. Izrazio je bojazan da će novac za amaterska društva otići na financiranje novih vijeća pa je predložio da članovi vijeća rade bez naknade. Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu zakona o Vijeću za elektroničke medije.