c S
Dnevne novosti

Ostojić: zdravstveni sustav bit će informatizacijski povezan do kraja vladina mandata

04.02.2013 07:16 ZAGREB, 1. veljače 2013.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je da će cijeli zdravstveni sustav biti informatizacijski povezan do kraja mandata sadašnje vlade te će Hrvatska u tom segmentu biti jedan od europskih lidera.

"Ponosni smo što su kolege iz Irske i Njemačke iza nas u informatizaciji zdravstva, to nas i obvezuje da i dalje budemo lideri u Europskoj uniji", izjavio je Ostojić nakon što je informatizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava predstavio na međunarodnoj konferenciji "Republika Hrvatska i zaštita osobnih podataka nakon ulaska Hrvatske u EU".

Kazao je da u procesu informatizacije postoje tri ključne stvari - hardver, softver i ljudski potencijal koji je u hrvatskom zdravstvu na visokom nivou. "Znanje liječnika i svih ostalih profesionalaca IT tehnologije je dovelo do toga da imamo odličan hrvatski proizvod koji je očito našao svoje mjesto i u Europi. Do konca ovog mandata ćemo uspjeti povezati cijeli zdravstveni sustav, a sredstva su osigurana u proračunu", kazao je Ostojić.

Dodao je da je prošle godine u proračunu za to izdvojeno oko 100 milijuna kuna, dok će se ove godine izdvojiti i 20 posto više. Upitan o najavljenoj sanaciji županijskih bolnica Ostojić je ponovio da neće doći do ukidanja odjela ili zdravstvenih ustanova, već samo do preraspodjele djelatnosti.

"Ogromna većina županija je svjesna dugova koje su napravile županijske bolnice i odlučili su svoja osnivačka i vlasnička prava predati državi. Mi ćemo tijekom idućih 12 mjeseci provesti sanaciju, još ćemo dvije godine upravljati županijskim bolnicama i onda ćemo ih vratiti u boljem stanju županijama i provesti maksimalnu decentralizaciju", kazao je Ostojić.

Dodao je da se problem ne može popraviti dosadašnjim načinom rada i s ljudima koji su do njega doveli. "To je rekao još Albert Einstein, a ne ja", ustvrdio je ministar. Smatra i da pacijenti neće biti oštećeni sanacijom. "Vidite da su nam ocjene sve bolje, a bit će još bolje na kraju mandata", zaključio je Ostojić.

Kazao je da će se prije sanacije napraviti pregled stanja cijelog sustava koji je rascjepkan i dezintegriran. "Funkcionirali su po principu feuda, županije naprosto nisu komunicirale među sobom, iako između nekih gradova ili županijskih bolnica imate udaljenost od svega desetak kilometara", rekao je Ostojić.