c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor donio novi Zakon o kemikalijama

04.02.2013 07:26 ZAGREB, 1. veljače 2013.Hina, Hrvatski sabor je donio novi Zakon o kemikalijama koji je, u skladu s direktivama EU, propisao uvjete koje od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU pravne i fizičke osobe moraju ispunjavati u cilju zaštite života i zdravlja ljudi te zaštite okoliša od štetnog djelovanja kemikalija.

Zakonom su propisane jasne odgovornosti onih koji proizvode kemikalije, stavljaju na tržište, izvoze ili uvoze te koriste. U tom je smislu propisana horizontalna suradnja Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping sa središnjim tijelima državne uprave nadležnima za poslove zaštite okoliša, vodnog gospodarstva, gospodarstva, poljoprivrede, obrane, unutarnjih poslova te zaštite i spašavanja.

Subjekti u poslovanja s kemikalijama obvezuju se da moraju imati sigurnosno-tehnički list, naljepnicu na pakiranju kemikalije, ispitivanje kemikalija, te zabrane i ograničenja za kemikalije. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja kemikalija moraju ispunjavati propisane uvjete u pogledu građevina u kojima obavljaju djelatnost, odgovarajuće opreme, radnika, te odgovorne osobe.

Sabor je donio i novi Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. U drugo su čitanje upućene predložene izmjene Prekršajnog zakona, te zakona o zemljišnim knjigama, o obrani, o službi u Oružanim snagama RH i o rudarstvu. U prvom su čitanju prihvaćeni i u drugo čitanje upućeni i prijedlozi zakona o kulturnim vijećima te o elektroničkim medijima.

Zastupnici su potvrdili više europskih uredbi i memoranduma te međunarodnih ugovora, među kojima i Ugovor s Crnom Gorom o euroatlantskom partnerstvu. Sabor je dopunio dnevni red s dvije točke i zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, 5. veljače, raspravom o prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju.