c S
Dnevne novosti

Mrsić i umirovljenici o radu na izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

04.02.2013 07:18 ZAGREB, 1. veljače 2013.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da se na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe razgovaralo o mogućim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju jer žele u donošenje novog zakona uključiti i umirovljeničke udruge.

Mrsić je novu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike najavio za dva tjedna. "Nije nam intencija da mi izradimo prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju i damo ga na mišljenje umirovljenicima već želimo da oni budu od samog početka uključeni u izradu samog zakona", kazao je Mrsić.

Napomenuo je da su na današnjoj sjednici počeli razgovarati koje dijelove zakona o mirovinskom osiguranju treba mijenjati i na koji način. Ministar Mrsić kazao je da je cilj rasprave detektirati probleme u provođenju sadašnjeg Zakona o mirovinskom osiguranju, koje dijelove zakona treba mijenjati te da se "u živoj argumentiranoj diskusiji dođe do zajedničkog rješenja".

Dogovoreno je da će Nacionalno vijeće za umirovljenike imati godišnje dvije do četiri tematske sjednice vezane uz pojedina područja iz interesa umirovljenika. Predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i Matice umirovljenika Hrvatske Vlado Nožarić rekao je da su spremni na aktivnosti vezane uz promjene zakona o mirovinskom osiguranju kako bi novi zakon bio poboljšan.

Kao jednu od primjedbi postojećem zakonu istaknuo je obračun mirovina po švicarskoj formuli koja je, ocijenio je, katastrofalna za umirovljenike jer umanjuje ionako niske mirovine. "Očekujemo da se ta formula promjeni", kazao je Nožarić.