c S
Dnevne novosti

Josipović o Ustavnom zakonu o manjinama: treba stati na kraj politikantstvu

05.02.2013 07:20 ZAGREB, 4. veljače 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović pojasnio je svoju izjavu u vezi Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina kazavši da je njegova poruka bila "poruka dvoličnim političarima" te istaknuo da su "stalne priče" o razlozima odgode primjene tog zakona "politikanstvo kakvom treba stati na kraj".

"Ustavni zakon je civilizacijska tekovina i stalne priče zbog kojih se iz ovog ili onog razloga odlaže primjena, pa se ne poštuje ni u pogledu zapošljavanja, ni korištenja jezika ili bilo koje druge varijante, politikanstvo je kakvom treba stati na kraj", ustvrdio je Josipović, odgovarajući na novinarske upite nakon susreta s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem u svome uredu. "Moja je poruka bila, nemojmo držati Ustavni zakon samo za 'šminku i pokazivanje'.

Oni političari koji smatraju da ga ne treba primjenjivati pod izgovorom 'nije vrijeme', neka skupe hrabrost i predlože promjenu Ustavnog zakona", poručio je Predsjednik. Dodao je kako je to bila njegova poruka i da je siguran da će takvih biti vrlo malo ili da neće biti nikoga tko bi se usudio predložiti promjenu Ustavnog zakona. Upitan o izmjenama zakona o pravima predsjednika Republike nakon što mu istekne mandat, odnosno da će se moći vratiti na posao, Josipović je rekao kako on to može i bez toga zakona.

"Stvar mogu gledati iz neke svoje osobne perspektive, vidim da je to mnoge oduvijek zanimalo, a mogu i sa sistemske. Gledajući sa moje osobne perspektive nikakav zakon ne treba, ja ću bez obzira kad mi završio mandat biti dovoljno mlad da nastavim svoju sveučilišnu ili bilo koju drugu karijeru. Ali, sistemski gledano, ako imamo iskusnog predsjednika, kakav je predsjednik Mesić, mislim da bi bilo dobro staviti takvog predsjednika, koji nije nastavio karijeru, bolje u funkciju države", drži Josipović.

"Mislim da je predsjednik Mesić toga voljan i u tom smislu razumijem odredbu o pet godina ureda", kazao je Josipović. U vezi mogućnosti da Hrvatska u jednom trenutku bude imala nekoliko bivših predsjednika čije će urede trebati financirati, a što izaziva nezadovoljstvo dijela javnosti, Josipović je rekao da njega kao bivšeg predsjednika neće trebati financirati, jer će se baviti nekim drugim stvarima, a ne pozicijom bivšeg predsjednika.

"Mislim da je sad zakon koji je u proceduri nekako dobro odmjerio, ali još jednom ističem, kad imamo i ako imamo ured bivšeg predsjednika, svakako treba iskoristiti njegovo iskustvo, znanje i uvijek, siguran sam, dobru volju. Predsjednik Mesić ima vrlo dobre veze po svijetu i nema razloga da se to ne iskoristi", smatra predsjednik Josipović.