c S
Dnevne novosti

Srbijanska vlada jedinstvena protiv kriminala i na putu ka EU

05.02.2013 07:14 BEOGRAD, 4. veljače 2013.(Hina), Srbijanska vlada istaknula je u ponedjeljak postojanje unutarnjeg jedinstva oko svih najvažnijih državnih pitanja i ocijenila da su u teškim unutarnjim i međunarodnim uvjetima ostvareni ozbiljni rezultati te da Srbija ne smije propustiti šansu u procesu eurointegracija jer "nikad nije bila bliža Europskoj uniji", priopćeno je nakon sjednice vlade u Beogradu.

"Vlada Srbije, u izuzetno teškim unutarnjim i međunarodnim uvjetima, jedinstvena je u svim najvažnijim pitanjima, jer Srbija neće i ne smije propustiti povijesnu šansu da uđe u Europsku uniju (EU), obrani svoje državne i nacionalne interese i osigura prosperitet za sve građane", istaknuto je u priopćenju nakon sjednice vlade na kojoj je ocijenjen njen šestomjesečni rad. Na sjednici, koja je u Srbiji očekivana s velikom pozornošču zbog "afere Šarić" u čijem se središtu našao premijer Ivica Dačić, izražena je, kako se navodi, spremnost da se borba protiv kriminala i korupcije vodi dosljedno, sistematski, i sukladno zakonima.

"U toj borbi neće biti zaštićenih", naglašeno je u priopćenju i navedeno kako je u proteklih šest mjeseci ostvarena koordinacija između sigurnosnih službi i državnih organa, formirani su jaki timovi i ohrabren rad policije i neovisnog sudstva. Srbijanska vlada u priopćenju navodi i da su pokrenute "opsežne istrage o eventualnim zlouporabama u procesu 24 privatizacije" u svezi kojih rezultate od Beograda očekuje i Bruxelles.

Među postignute rezultate u proteklih šest mjeseci srbijanska vlada ubrojila je i napredak u pregovorima s Prištinom, uz ocjenu da je "vraćanje transparentnog dijaloga o Kosovu u institucionalne okvire i spremnost da se dođe do stabilnog rješenja" pridonijelo da se "podigne međunarodni kredibilitet Srbije i ubrza put ka EU".

Ocijenjeno je i da Europska unija u Srbiji ima ustrajnog partnera, zbog čega Beograd od Bruxellesa "očekuje da ubrzo otpočnu pregovori o pristupanju EU". "Srbija nikada nije bila bliža Europskoj uniji i vlada će nastaviti provoditi bitne reforme i ispunjavati međunarodne obveze", navedeno je u priopćenju nakon današnje sjednice.

Srbijanski premijer Ivica Dačić ponovio je danas, u povodu "afere Šarić" u kojoj je doveden u vezu s pripadnicima kriminalne skupine odbjeglog Darka Šarića, kako ga sigurnosne službe nisu izvijestile da se osobe s kojima se susretao bave kriminalnim aktivnostima i najavio da će ubuduće biti još "nemilosrdniji u obračunu s kriminalom". Također, Dačić je ocijenio i da ne postoji nijedan unutarnji ni vanjskopolitički razlog da netko osporava rad njegove vlade.