c S
Dnevne novosti

Sastanak Pusić i Erjavec u srijedu u Otočcu ob Krki

05.02.2013 07:14 ZAGREB, 4. veljače 2013.(Hina), Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, sastat će se 6. veljače u Otočcu ob Krki po pitanju rješavanja problema hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Sastanku dvoje ministara vanjskih poslova nazočit će financijski stručnjaci dviju zemalja, Zdravko Rogić i Franc Arhar. Ministrica Pusić je tijekom današnje posjete Bruxellesu izjavila kako "postoje tri ili četiri mogućnosti o kojima će u srijedu u Otočcu, zajedno s financijskim stručnjacima, razgovarati s kolegom Erjavcom", a navode slovenskog veleposlanika u Zagrebu o potraživanjima Ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj nazvala "impresionizmom".

Veleposlanik Vojko Volk je u "Delu" kazao da su spomenuta potraživanja "četiri do pet puta veća od prenesene štednje", a Pusić odgovora da "to nije pitanje impresionizma, već podataka". "Ostavljanje umjetničkog dojma u javnosti je jedna stvar, a čisti podaci su drugo. Mi ćemo se voditi čistim podacima i kako ti podaci kažu mi ćemo se u skladu s tim i postaviti, ovisno o tome koji model i koju vrstu kompromisa uspijemo postići", smatra Pusić.

Za tzv. prebijanje ili poravnanje dugova kaže da je to samo jedna od mogućnosti te da postoje još barem tri. Erjavec je nakon njihovog susretu u Bruxellesu 31. siječnja istaknuo kako "ne može jamčiti da će Državni zbor ratificirati hrvatski pristupni ugovor na vrijeme ako, s obzirom na političku situaciju u Sloveniji, do rješenja pitanja Ljubljanske banke ne dođe u veljači". Pusić je u ponedjeljak ocijenila kako "s obje strane postoji dobra volja da se to riješi".