c S
Dnevne novosti

Sabor nastavlja raspravu o poljoprivrednom zemljištu

06.02.2013 07:24 ZAGREB, 5. veljače 2013.(Hina), Iako su o prijedlogu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu saborski zastupnici raspravljali više od 11 sati, lista govornika još nije iscrpljena pa će se rasprava o toj temi nastaviti.

Zastupnici vladajuće koalicije i poslijepodne su hvalili predloženi zakon, od kojega očekuju da će zaštititi poljoprivredno zemljište od rasprodaje i stati na kraj malverzacijama s prenamjenom zemljišta iz poljoprivrednoga u građevinsko. Oporba se, međutim, protivi centralizaciji odlučivanja kroz Agenciju za poljoprivredno zemljište, tvrdeći da će takav sustav biti manje transparentan od sadašnjega, u kojem o zemljištu u vlasništvu države odlučuju jedinice lokalne samouprave.

"Nije mi jasno kako može biti transparentnije upravljanje ako o zemljištu u Istri, Dubrovniku, Slavoniji, Međimurju odlučuje neki ured u Zagrebu, a ne ljudi koji tamo borave. Kako možemo misliti da se ne priprema neka malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem", upitao je Branko Hrg (HSS), zaključujući da je na djelu "vrlo ružan udar na lokalnu samoupravu koja to ne zaslužuje". "Nije lokalna samouprava neprijatelj države ni kriminalna organizacija", poručio je Hrg, zatraživši od Ministarstva da sankcionira malverzacije, ako za njih zna, umjesto da mijenja zakon.

Zoran Vinković (HDSSB) u klupi je zapalio svijeću za hrvatsku poljoprivredu, poručujući ministru Tihomiru Jakovini da je "grobar poljoprivrede", jer je ulaganja u poljoprivredu u proteklih godinu dana smanjio za 1,5 milijardi kuna. "U ovih godinu dana zatvoren je niz stočarskih farmi, a Ministarstvo je, kada je trebalo biti na strani hrvatskih proizvođača, stalo na stranu moćnika, stranih prerađivača", ustvrdio je Vinković. Uvjeren je i da će mnoga obiteljska gospodarstva izgubiti priliku da dođu do poljoprivrednog zemljišta, jer svojim gospodarskim programima ne mogu konkurirati "velikim igračima".

"Nije zakon napisalo Ministarstvo, nego Agrokor, jedan pomoćnik ministra koji sada radi u Agrokoru", ustvrdio je Vinković. Dijelu zastupnika smeta odredba po kojoj će se poljoprivredno zemljište davati u zakup na 50 godina. "Kako jedan 50-godišnjak može zakupiti zemlju na 50 godina", upitao je laburist Branko Vukšić, koji je izrazio bojazan da će takvi ljudi, ako nemaju nasljednika, izgubiti zakup jer neće biti u stanju ispoštovati gospodarski program na temelju kojega su dobili zemljište.

Ministar Jakovina mu je odgovorio da je i do sada bilo primjera da su zemlju uzimali "70-godišnjaci koji su bili bliski s članovima povjerenstava ili gradskih vijeća". Kazao je kako će zakupnik, ako nema nasljednika, zemljište koristiti 15 ili 20 godina, koliko mu bude potrebno, a zatim ga vratiti u zemljišni fond. Najavio je da će Agencija, čim uspostavi informacijski sustav, na svojoj internetskoj stranici objaviti bazu podataka o svima koji su kupili ili dobili u zakup zemljište.

Na primjedbu Petra Čobankovića (HDZ) da se Agenciji nameću opsežni poslovi, za koje nema kapacitete, te da je "jasno da će se tamo zaposliti stotine ljudi, umjesto da se koriste potencijali lokalne samouprave", Jakovina je odgovorio, "kako ćemo to organizirati, prepustite nama". Najavio je da će Agencija koristiti postojeće potencijale, a da će "dodatno zapošljavanje ići transparentno, putem javnih natječaja, za razliku od dosadašnjeg". U sutrašnjem nastavku sjednice, o poljoprivrednom će zemljištu pojedinačno raspravljati još petero zastupnika.