c S
Dnevne novosti

Donji dom nizozemskog parlamenta ratificirao hrvatski ugovor

06.02.2013 07:22 ZAGREB, 5. veljače 2013.(Hina), Donji dom nizozemskog parlamenta potvrdio je u utorak Ugovor o pristupanju RH u EU većinom od 118 glasova od njih 150, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tijekom plenarne rasprave održane prošli utorak, nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans je pohvalio hrvatske napore u ispunjavanju vrlo zahtjevnih uvjeta za članstvo te naglasio kako je "Hrvatska već prije pristupanja tamo gdje bi trebala biti".

Nakon potvrde Zakona u Zastupničkom domu, isti treba još potvrditi Senat, a po završetku parlamentarne procedure ugovor još mora potpisati kraljica.

Osim Nizozemske, postupak ratifikacije hrvatskog ugovora moraju dovršiti još Njemačka, Belgija, Danska i Slovenija, koja ga još nije ni započela.

Za rješenje pitanja slovenske ratifikacije sa zanimanjem se očekuje sastanak između prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njezinog slovenskog kolege Karla Erjavca u srijedu u Otočcu ob Krki.