c S
Dnevne novosti

Pusić i Erjavec: našli smo rješenje za Ljubljansku banku

07.02.2013 07:18 OTOČEC OB KRKI, 6. veljače 2013.(Hina), Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec objavili su u srijedu navečer da su našli rješenje za problem Ljubljanske banke, ali ga ne mogu predstaviti javnosti dok ga ne odobre vlade u Zagrebu i Ljubljani.

Rješenje oko kojega smo se suglasili ima nekoliko različitih podvarijanti, rekli su ministri vanjskih poslova nakon šestosatnog sastanka u Otočcu ob Krki na kojem su tražili rješenje za pitanje stare devizne štednje hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci. "Naš posao je pronaći rješenje koje je politički održivo i prihvatljivo za jednu i drugu stranu. Došli smo do takvoga rješenja", rekla je Vesna Pusić, ističući da rješenje obuhvaća ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU u slovenskom parlamentu u roku koji će omogućiti Slovenija ne bude zadnja članica EU-a koja će to učiniti.

Dodala je kako se radi o rješenju koje ne šteti nikome, a koristi objema stranama. Erjavec je ocijenio kako postoji "vidljivo rješenje" problema Ljubljanske banke koje omogućava ratifikaciju u slovenskom parlamentu. "Nas dvoje imamo rješenje koje je prihvatljivo za obje strane. Mislim da će Slovenija s tim rješenjem ostvariti svoje ciljeve", rekao je Erjavec. Pusić i Erjavec najavili su da će dogovoreno rješenje predstaviti svojim vladama, te ako ga one prihvate, ponovno će se sastati u Zagrebu 19. veljače.

Na sastanku su sudjelovali i financijski stručnjaci dviju zemalja Zdravko Rogić i France Arhar kojima su Pusić i Erjavec javno čestitali na "dobro obavljenom poslu". Rogić i Arhar dosad su se sastali četiri puta kako bi pronašli stručno rješenje za pitanje štednje koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije financirala hrvatska država. Po podacima HNB-a, prenesena devizna štednja iznosi oko 545 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a hrvatska država dala je za taj iznos punomoć Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb za tužbu protiv Ljubljanske banke.

Vesna Pusić nije se pred novinarima izjasnila hoće li Zagreb povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke, na čemu inzistira slovenska strana. "Postoje različite podvarijante i mogućnosti u odnosu prema tom pitanju. Ako vlade prihvate ideje koje smo danas formulirali, onda ćemo s takvim prijedlogom izaći, ali ne mogu vam prije toga decidirano odgovoriti", kazala je Pusić.

Erjavec je napomenuo da su stručna pitanja riješena, pa ostaju samo ona politička, a uvjeren je da će i ta ubrzo biti riješena, što će otvoriti put slovenskoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. "U interesu je Slovenije da Hrvatska uđe u EU", dodao je Erjavec naglasivši da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora pokazati da Slovenija želi daljnje proširenje Unije.