c S
Dnevne novosti

Sindikat razgovarao s Ivićem o novom Zakonu o službi u OSRH-u

08.02.2013 07:18 ZAGREB, 7. veljače 2013.(Hina), Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić rekao je predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske da novi Zakon o službi u Oružanim snagama RH, koji je u Saboru prošao prvo čitanje, nadilazi stranačke okvire pa se on zalaže da se o njemu postigne konsenzus pozicije i oporbe, izvijestio je sindikat.

Ivić je sindikalcima najavio održavanje radne sjednice Odbora za obranu na kojoj bi članovi Odbora, predstavnici sindikata i predlagatelja još jednom razmotrili prijedloge sindikata kao predstavnika službenika i namještenika u MORH-u i OSRH-u.

Sindikalci su Ivića upozorili da zabrana sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba, ali i dijela službenika koji prevođenjem u vojne specijaliste također postaju djelatnim vojnim osobama, znači sužavanje građanskih i socijalnih prava pripadnika OSRH-a.

To je suprotno preporuci Odbora ministara država članica EU-a o ljudskim pravima pripadnika oružanih snaga, kojom se pripadnicima oružanih snaga priznaje pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja s drugima, odnosno članstvo u neovisnim organizacijama koje predstavljaju njihove interese.

Preporukom se promiče uzdržavanje od stegovnih postupaka ili diskriminirajućih mjera protiv pripadnika oružanih snaga samo zbog sudjelovanja u aktivnostima zakonito utvrđenih vojnih udruga ili sindikata, ističu sindikalci.

Upozoreno je i na neusklađenost procesa preustroja kojim se gase određena službenička i namještenička radna mjesta i uvodi nova statusna kategorija zaposlenika - vojnih specijalista, a da se u trenutku gašenja radnih mjesta ne zna tko je od tih zaposlenika i dalje potreban sustavu.

To je posebno važno kad se radi o "civilima" u statusu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata kojima se ne omogućava izlazak iz sustava kao što je to slučaj s pripadnicima redarstvenih službi, kaže se u priopćenju.