c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora radu probacijskog sustava

08.02.2013 07:26 ZAGREB, 7. veljače 2013.Hina, Saborski klubovi podržali su Izvješće o radu Uprave za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima za 2011. godinu.

Sektor za probaciju je u 2011. primio 1067 presuda kojima su izrečene alternativne kaznenopravne sankcije uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom, ili rada za opće dobro na slobodi. Probacija je sustav uvjetovane i nadzirane slobode počinitelja kaznenog djela, kojom se potiče na izricanje sankcija koje se izvršavaju u zajednici.

Od zaprimljenih presuda uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom izrečena je u 194 presude, a rad za opće dobro na slobodi u 873 presude. Alternativne sankcije izreklo je 79 sudova, uglavnom za kaznena djela protiv braka, obitelji i mladeži (46 posto presuda), pri čemu je presuda rada za opće dobro izrečena najviše u slučajevima kaznenih djela imovinskih delikata.

Najveći broj presuda zaštitnog nadzora izrečen je muškarcima u dobi od 41 do 45 godina, a mjera rada za opće dobro muškarcima u dobi od 21 do 55 godina. U 2011. godini s radom je počeo Sektor za podršku žrtvama i svjedocima, u svrhu ublažavanja trauma ili reparaciju posljedica koje nastaju ili su uzrokovane kaznenim djelom.

Pomoć je pružena za 18 domaćih svjedoka pred domaćim sudom, za 85 domaćih svjedoka koji su zamolbeno saslušani pred domaćim sudom, 103 svjedoka su dobila pomoć u saslušanju pred inozemnim pravosudnim tijelima, a 15 inozemnih svjedoka pred domaćim sudovima. U 258 slučajeva pružena je psihološka pomoć žrtvama ili svjedocima.

Ana Lovrin (HDZ) kazala je kako podaci pokazuju da se hrvatski sudovi sve više odlučuju na alternativne sankcije, iako uvjetne osude još uvijek prednjače pred radom za opće dobro, kao zahtjevnijom presudom u tom smislu. Da bi sustav napredovao nužnim je ocijenila inzistiranje na provedbi ugovora koji su sklopljeni s tvrtkama u kojima osuđenici izdržavaju kaznu rada za opće dobro. Lovrin je izrazila zadovoljstvo načinom na koji sustav podrške žrtvama i svjedocima pruža psihološku, materijalnu i logističku pomoć, posebno da se žrtve zaštite i svjedoke ohrabri na svjedočenje.

Vesna Fabijančić Križanić (SDP) istaknula je kako je sustav probacije, kao organizirana stručna reakcija društva na manje opasna kaznena djela ili prekršaje, unatoč poteškoćama, dobro zaživio u praksi. Naglasila je prednosti probacijskog u odnosu na zatvorski sustav, s obzirom da socijalno kvalitetnije tretira počinitelja te mu omogućuje bolji povratak u zajednicu.

Višnja Fortuna (HSU) zauzela se da se probacijska služba prioritetno počne baviti počiniteljima kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladeži, koji čine i većinu onih koji su podvrgnuti tom sustavu, a kako bi se što učinkovitije preventivno djelovalo na dobrobit djece i obitelji.